Az Arab Liga elítélte az izraeli telepekkel kapcsolatos új amerikai álláspontot

Az Arab Liga hétfőn Kairóban elítélte az amerikai kormányzat bejelentését, amely szerint nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Egy héttel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentése után a pánarab szervezet hétfőn sürgősséggel összehívott külügyminiszteri ülésén Ahmed Abul-Geit főtitkár igazságtalanul elfogultnak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést.  Hozzátette: az Egyesült Államok elveszítette a semleges közvetítő szerepét Izrael és a palesztinok között.

Ahmed Abul-Geit felszólította az országokat, lépjenek fel a döntés ellen, "amely kedvezőtlenül befolyásolja a béke megkötésének kilátásait".

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter "törvénytelennek" nevezte az amerikai bejelentést.

"A döntés megerősíti a Trump-kormányzat soha nem látott elfogultságát és azt, hogy a megszállás, a terrorizmus, a korrupció, a fajgyűlölet és a szélsőségesség államát, Izraelt támogatja". 

Az amerikai álláspont nemzetközileg bírált megváltoztatása volt a Fehér Ház legutóbbi lépése, amellyel kiállt az izraeli jobboldali kormányzat mellett a palesztinok rovására a több évtizede tartó konfliktus egyik kulcskérdésében - írta az AP amerikai hírügynökség.

Egyes arab országok, mint Szaúd-Arábia, nyilvánosan támogatásukról biztosították a palesztinokat, de az Izraellel fenntartott viszony szorosabbra fűzésén munkálkodnak közös vetélytársukkal, Iránnal szemben.

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi több mint 200 telepen több mint 600 ezer zsidó él. A telepek bővítése miatt a palesztinok veszélyeztetve látják a kétállami megoldást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2016-ban a telepépítés teljes leállítására szólította fel Izraelt, a nemzetközi jog megsértésének és a közel-keleti béke fő akadályának nevezve a telepek létesítését. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.