Az Arab Liga elítélte az izraeli telepekkel kapcsolatos új amerikai álláspontot

külföld
2019 november 25., 16:39
comments 43

Az Arab Liga hétfőn Kairóban elítélte az amerikai kormányzat bejelentését, amely szerint nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Egy héttel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentése után a pánarab szervezet hétfőn sürgősséggel összehívott külügyminiszteri ülésén Ahmed Abul-Geit főtitkár igazságtalanul elfogultnak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést.  Hozzátette: az Egyesült Államok elveszítette a semleges közvetítő szerepét Izrael és a palesztinok között.

Ahmed Abul-Geit felszólította az országokat, lépjenek fel a döntés ellen, "amely kedvezőtlenül befolyásolja a béke megkötésének kilátásait".

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter "törvénytelennek" nevezte az amerikai bejelentést.

"A döntés megerősíti a Trump-kormányzat soha nem látott elfogultságát és azt, hogy a megszállás, a terrorizmus, a korrupció, a fajgyűlölet és a szélsőségesség államát, Izraelt támogatja". 

Az amerikai álláspont nemzetközileg bírált megváltoztatása volt a Fehér Ház legutóbbi lépése, amellyel kiállt az izraeli jobboldali kormányzat mellett a palesztinok rovására a több évtizede tartó konfliktus egyik kulcskérdésében - írta az AP amerikai hírügynökség.

Egyes arab országok, mint Szaúd-Arábia, nyilvánosan támogatásukról biztosították a palesztinokat, de az Izraellel fenntartott viszony szorosabbra fűzésén munkálkodnak közös vetélytársukkal, Iránnal szemben.

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi több mint 200 telepen több mint 600 ezer zsidó él. A telepek bővítése miatt a palesztinok veszélyeztetve látják a kétállami megoldást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2016-ban a telepépítés teljes leállítására szólította fel Izraelt, a nemzetközi jog megsértésének és a közel-keleti béke fő akadályának nevezve a telepek létesítését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.