London azt kéri Pekingtől, hogy azonnal engedjék be az ENSZ megfigyelőit az átnevelő táborokba

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nagy-Britannia arra szólította fel Kínát, hogy haladéktalanul biztosítsanak korlátlan hozzáférést az ENSZ megfigyelőinek a Hszincsiang tartományban működő táborokhoz. Ahol a kínaiak szerint csak önkéntes alapú oktatási központok működnek, minden más forrás szerint viszont több százezer vagy akár egymillió ujgurt zárhattak be oda, és ahol a legfrissebb kiszivárgott dokumentumok szerint totális agymosást végző börtöntáborok vannak.

A brit külügyminisztérium a Guardian beszámolója szerint a frissen kiszivárgott belső kínai dokumentumokra hivatkozva kérte az ENSZ megfigyelőinek a beengedését a táborokba. Ezekből a dokumentumokból kiderült, hogy szó sincs önkéntességről: családjuktól elszakított embereket börtönöznek be akár évekre is, bármiféle tárgyalás nélkül, és a cél a teljes ideológiai átnevelés. 

Ugyanígy elítélte az Európai Bizottság is hétfőn a politikai átnevelő táborok működtetését. 

Kínai tisztviselők továbbra is tagadják, hogy ilyen táborokat működtetnének, szerintük ezek tényleg önkéntes képzőközpontok, melyeket a terrorizmus elleni harc miatt hoztak létre. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.