Magyarország EU-s szabálymódosítást kezdeményez a paksi építkezés gyorsítása érdekében

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Reuters szerint a magyar kormány benyújtott az Európai Bizottságnak egy jogszabály-tervezetet, aminek célja az új paksi atomerőműblokkok építésének felgyorsítása lenne. A tervezet lazítana a szigorú EU-s engedélyezése előírásokon, méghozzá úgy, hogy a reaktorok helyéül szolgáló gödröket ki lehetne ásni, és falakat is lehetne építeni még azelőtt is, hogy a projekt egésze zöld utat kapna a hatóságoktól.

A Reuters forrásai szerint ez a magyar és az orosz félnek is nagyon fontos lenne, a magyarok ugyanis minél hamarabb működő atomerőművet akarnak, az oroszok pedig nem akarnak késedelmi bírságot fizetni. Közben viszont az orosz Roszatom küszködik az EU-s előírásoknak való megfeleléssel, egyelőre az szükséges engedélyeket sem sikerült beszerezniük.

Amennyiben az EU intézményrendszerén sikerül áttolni a magyar kezdeményezést, azzal lényegesen csökkenne az új paksi erőműblokkok beüzemelésének késése, viszont sokkal költségesebb és nehezebb lenne leállítani a projektet, amennyiben esetleg mégsem érkeznének meg a szükséges engedélyek, hiszen mire ez kiderül, addigra már bőven folyna az építkezés. (Reuters)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.