Magyarország EU-s szabálymódosítást kezdeményez a paksi építkezés gyorsítása érdekében

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Reuters szerint a magyar kormány benyújtott az Európai Bizottságnak egy jogszabály-tervezetet, aminek célja az új paksi atomerőműblokkok építésének felgyorsítása lenne. A tervezet lazítana a szigorú EU-s engedélyezése előírásokon, méghozzá úgy, hogy a reaktorok helyéül szolgáló gödröket ki lehetne ásni, és falakat is lehetne építeni még azelőtt is, hogy a projekt egésze zöld utat kapna a hatóságoktól.

A Reuters forrásai szerint ez a magyar és az orosz félnek is nagyon fontos lenne, a magyarok ugyanis minél hamarabb működő atomerőművet akarnak, az oroszok pedig nem akarnak késedelmi bírságot fizetni. Közben viszont az orosz Roszatom küszködik az EU-s előírásoknak való megfeleléssel, egyelőre az szükséges engedélyeket sem sikerült beszerezniük.

Amennyiben az EU intézményrendszerén sikerül áttolni a magyar kezdeményezést, azzal lényegesen csökkenne az új paksi erőműblokkok beüzemelésének késése, viszont sokkal költségesebb és nehezebb lenne leállítani a projektet, amennyiben esetleg mégsem érkeznének meg a szükséges engedélyek, hiszen mire ez kiderül, addigra már bőven folyna az építkezés. (Reuters)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.