Magyarország EU-s szabálymódosítást kezdeményez a paksi építkezés gyorsítása érdekében

A Reuters szerint a magyar kormány benyújtott az Európai Bizottságnak egy jogszabály-tervezetet, aminek célja az új paksi atomerőműblokkok építésének felgyorsítása lenne. A tervezet lazítana a szigorú EU-s engedélyezése előírásokon, méghozzá úgy, hogy a reaktorok helyéül szolgáló gödröket ki lehetne ásni, és falakat is lehetne építeni még azelőtt is, hogy a projekt egésze zöld utat kapna a hatóságoktól.

A Reuters forrásai szerint ez a magyar és az orosz félnek is nagyon fontos lenne, a magyarok ugyanis minél hamarabb működő atomerőművet akarnak, az oroszok pedig nem akarnak késedelmi bírságot fizetni. Közben viszont az orosz Roszatom küszködik az EU-s előírásoknak való megfeleléssel, egyelőre az szükséges engedélyeket sem sikerült beszerezniük.

Amennyiben az EU intézményrendszerén sikerül áttolni a magyar kezdeményezést, azzal lényegesen csökkenne az új paksi erőműblokkok beüzemelésének késése, viszont sokkal költségesebb és nehezebb lenne leállítani a projektet, amennyiben esetleg mégsem érkeznének meg a szükséges engedélyek, hiszen mire ez kiderül, addigra már bőven folyna az építkezés. (Reuters)