Szocialista-fideszes tolvajkoalíció képe kezd kibontakozni a kispesti botrányban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Tolvajnagykoalíció képe kezd kibontakozni a 24.hu cikke szerint a kispesti korrupciós botrányból, amely még az önkormányzati választások előtt robbant ki azután, hogy a Magyar Nemzet birtokába került egy titokban rögzített hangfelvétel az MSZP-ből mostanra kizárt, de az októberi választáson még mandátumot nyert Lackner Csabáról. Lackner a felvételen arról beszél, hogy "[a]ki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye".

Lackner Csaba.

Lackner a felvételen arról beszél, hogy a kispesti közbeszerzések gyakori szereplője, Somogyi László üzletember, a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férje "csinálja az egészségügyi intézet átalakítását". Ami azért fura, mert papíron nem az ő cége, hanem egy tőle független társaság, a Compassion Kft. nyete el a munkát. Ám a cégtől Somogyihoz irányították a Magyar Nemzet érdeklődő munkatársát, és korábban Somogyi egyeztetett a polgármesterrel is az elvégzendő munkákról.

A 24.hu szerint ennél is érdekesebb kép bontakozik ki, ha összevetjük az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros és Kispest közbeszerzéseit. Ebből ugyanis az látszik, hogy míg Kispesten rendre azok a cégek vesztettek a közbeszerzéseken, amelyek Jószefvárosban sikerrel pályáztak, a szomszédos kerületben pont fordított volt a helyzet: ott rendre a Kispesten sikeres vállalkozásokra osztották a vesztes szerepét a közbeszerzésekben. Az egészségügyi intézet átalakítására kiírt pályázat vesztesei között volt például a Sear Kft. és az M-Bond Kft, amik egy olyan vállalkozóhoz köthetők, aki ismerős lehet olvasóinknak:

Borsi Imréhez, aki a ferencvárosi parkolási botrányban is kulcsszereplő, 2015-ig ő volt a kerületi parkolást üzemeltető FER-PARK Kft. ügyvezetője - miközben amúgy Magyarország eddigi legnagyobb parkoási visszaélésében is vádlott.

A 24.hu szerint a Sear Kft. Borsi testvérének, Borsi Andrásnak a cége, az M-Bond Kft. ügyvezetője pedig korábban a FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt. A két cég többször is meghívottként szerepel azokon a kispesti közbeszerzéseken, amelyek a Compassion Kft. győzelmével zárultak. Ugyanebben az időben a Compassion gyakori meghívott volt azokon a józsefvárosi közbeszezéseken, amelyeket viszont az M-Bond nyert el.

A 24.hu mindkét önkormányzatot kereste, de hiába. A kispesti aljegyző, Vitál Márton például nem árulta el, hogy miként került kapcsolatba az önkormányzat a meghívott cégekkel, csak annyit árult el, hogy az ajánlattevők meghívásáról az a bizottság döntött, aminek 2014-19 között a Lackner kiszivárgott beszélgetésében is gyakran emlegetett Kránitz Krisztián is tagja volt. Róla azt mondta Lackner, hogy az elmúlt években annyit keresett, hogy lassan visszavonulhat.

A józsefvárosi önkormányzat, ahol októberben leváltották a korábbi vezetést, egyelőre nem tudott választ adni a kérdésre, mert az ügyben illetékes Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vezetői egy nappal az önkormányzati választás után lemondtak.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.