Szocialista-fideszes tolvajkoalíció képe kezd kibontakozni a kispesti botrányban

bűnügy
2019 november 26., 06:16

Tolvajnagykoalíció képe kezd kibontakozni a 24.hu cikke szerint a kispesti korrupciós botrányból, amely még az önkormányzati választások előtt robbant ki azután, hogy a Magyar Nemzet birtokába került egy titokban rögzített hangfelvétel az MSZP-ből mostanra kizárt, de az októberi választáson még mandátumot nyert Lackner Csabáról. Lackner a felvételen arról beszél, hogy "[a]ki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye".

Lackner Csaba.
photo_camera Lackner Csaba.

Lackner a felvételen arról beszél, hogy a kispesti közbeszerzések gyakori szereplője, Somogyi László üzletember, a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férje "csinálja az egészségügyi intézet átalakítását". Ami azért fura, mert papíron nem az ő cége, hanem egy tőle független társaság, a Compassion Kft. nyete el a munkát. Ám a cégtől Somogyihoz irányították a Magyar Nemzet érdeklődő munkatársát, és korábban Somogyi egyeztetett a polgármesterrel is az elvégzendő munkákról.

A 24.hu szerint ennél is érdekesebb kép bontakozik ki, ha összevetjük az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros és Kispest közbeszerzéseit. Ebből ugyanis az látszik, hogy míg Kispesten rendre azok a cégek vesztettek a közbeszerzéseken, amelyek Jószefvárosban sikerrel pályáztak, a szomszédos kerületben pont fordított volt a helyzet: ott rendre a Kispesten sikeres vállalkozásokra osztották a vesztes szerepét a közbeszerzésekben. Az egészségügyi intézet átalakítására kiírt pályázat vesztesei között volt például a Sear Kft. és az M-Bond Kft, amik egy olyan vállalkozóhoz köthetők, aki ismerős lehet olvasóinknak:

Borsi Imréhez, aki a ferencvárosi parkolási botrányban is kulcsszereplő, 2015-ig ő volt a kerületi parkolást üzemeltető FER-PARK Kft. ügyvezetője - miközben amúgy Magyarország eddigi legnagyobb parkoási visszaélésében is vádlott.

A 24.hu szerint a Sear Kft. Borsi testvérének, Borsi Andrásnak a cége, az M-Bond Kft. ügyvezetője pedig korábban a FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt. A két cég többször is meghívottként szerepel azokon a kispesti közbeszerzéseken, amelyek a Compassion Kft. győzelmével zárultak. Ugyanebben az időben a Compassion gyakori meghívott volt azokon a józsefvárosi közbeszezéseken, amelyeket viszont az M-Bond nyert el.

A 24.hu mindkét önkormányzatot kereste, de hiába. A kispesti aljegyző, Vitál Márton például nem árulta el, hogy miként került kapcsolatba az önkormányzat a meghívott cégekkel, csak annyit árult el, hogy az ajánlattevők meghívásáról az a bizottság döntött, aminek 2014-19 között a Lackner kiszivárgott beszélgetésében is gyakran emlegetett Kránitz Krisztián is tagja volt. Róla azt mondta Lackner, hogy az elmúlt években annyit keresett, hogy lassan visszavonulhat.

A józsefvárosi önkormányzat, ahol októberben leváltották a korábbi vezetést, egyelőre nem tudott választ adni a kérdésre, mert az ügyben illetékes Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vezetői egy nappal az önkormányzati választás után lemondtak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.