Több száz francia gazda traktorokkal torlaszolta el a párizsi körgyűrűt

Párizs belvárosában több száz francia gazda gyalog tiltakozott az alacsony felvásárlási árak és a túlszabályozottság ellen, közben pedig traktorokkal torlaszolták el a Párizs körüli körgyűrűt. A megmozdulás célja elsősorban a társadalom figyelmét felhívni az agráriumban élők megélhetési gondjaira.

Fotó: Bertrand Guay/AFP

A saját becsléseik szerint Franciaország hat régiójából kb. 800-900 traktor érkezett a főváros köré a hetekkel ezelőtt meghirdetett tiltakozó napra, hogy a képviselőik azt követeljék: azonnal fogadja őket Emmanuel Macron államfő.

„Forgalomlassító akciót csináltunk a körgyűrűn, lépésben haladva. Addig folytatjuk, amíg nem sikerül elérnünk egy találkozót Emmanuel Macronnal, reményeink szerint a nap végén. Addig folytatjuk a blokkolást, amíg nem kapunk időpontot” – mondta Mathieu Garnotel, a tiltakozók képviselője a francia hírügynökségnek.

A traktorok akciójával párhuzamosan kb. 200, gyalog vagy autóval érkező gazda a Champs-Elysées sugárutat foglalta el a déli órákban, szénát szórva az egyik legelegánsabb étterem elé. Őket viszont a rendőrök kiterelték az egyik mellékutcába, és újraindulhatott a forgalom a sugárúton.

Fotó: Julien Mattia/Anadolu Agency

„Tényleges a problémánk. Az elnökkel szeretnénk találkozni. Olyan sokáig maradunk, ameddig csak szükséges” – kiáltotta egy megafonba a tüntetésen Cyril Milard, a gazdák egyik szakszervezeti képviselője.

A közép-franciaországi Lyonban is voltak úttorlaszok, Toulouse-ban pedig a helyi piacon az ellen tiltakoztak a gazdák, hogy a külföldről érkező mezőgazdasági termékekre kevésbé szigorú szabályozás vonatkozik, mint a francia termékekre, és ezzel szerintük torzul a verseny.

Didier Guillaume agrárminiszter a mai rádióinterjúban megértést mutatott a megmozdulás iránt, és jelezte: teljes mértékben támogatja a gazdákat.

Frissítés: A legjelentősebb agrárszervezet, az FNSA este a megmozdulás felfüggesztésére kérte a tiltakozókat, miután a képviselőjüket fogadta Guillaume és Macron mezőgazdasági ügyekben illetékes tanácsadója. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.