A fideszesek csak tartózkodtak, amikor az Európai Parlament a nők elleni erőszak megállításáról szavazott

POLITIKA
2019 november 28., 15:21

Az Európai Parlamentben a képviselők többsége megszavazta azt a határozatot, amiben szorgalmazzák, hogy a nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam minél hamarabb ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. Az Eurológus beszámolója szerint 500 képviselő szavazott a javaslatra, 91 ellene és 50-en pedig tartózkodtak, köztük a fideszesek is.

Az Európa Tanács nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményét hét uniós tagállam, Magyarország, Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovákia és az Egyesült Királyság nem ratifikálta.

A magyar kormány egy ideig csak sunnyotott az ügyben, de ma már nyíltan ellenzi az egyezmény elfogadását. 2017-ben az akkori igazságügyi miniszter, Trócsányi László még arról beszélt, hogy a kormány „fontos feladatának tartja az Egyezmény ügyét”. Trócsányi a csúszást azzal indokolta, hogy „fel kell mérni a belső jogi környezetet annak érdekében, hogy ne legyen jogrendszerünkben olyan szabályozási elem, mely a nemzetközi egyezménnyel ellentétes”.

Ugyanakkor utódja, Varga Judit az egyezményt a miniszteri meghallgatásán az egyezményt politikai hisztinek” nevezte, mert szerinte a nők nagyon jól vannak Magyarországon, nem kell választaniuk a család és munka között, és a kormány keményen fellép a családon belüli erőszak ellen is.