Népszava: Visszahívják az MTI brüsszeli tudósítóját, még szigorúbb lesz a kontroll a hírek felett

Média
2019 november 29., 07:19
comments 423

Visszarendeli brüsszeli tudósítóját, Bajnok Artúrt az MTI, helyére pedig egy fideszes európai képviselőnő volt asszisztense érkezhet - írja a Népszava. A lap szerint azért is meglepő Bajnok leváltása, mert a tudósító tavaly Junior Príma díjat kapott, de ennél is beszédesebb, hogy a helyére érkező Andits Eszter soha nem foglalkozott újságírással.  

Három éve a 35 éves MTI-múlttal rendelkező Kárpáti Jánost azért hívták haza ugyanerről a brüsszeli posztról, mert előre nem egyeztetett kérdést tett fel Orbán Viktornak.

A Népszava cikke szerint ezek a példák jól mutatják a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. alá tartozó MTI működését.

„A külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel. Egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését” - írja a lap, és úgy tudják, a magyar kormánytagok, főleg Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak  jóváhagyásra. 

Más anyagok pedig sokszor eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek, és ezzel tematizálják az MTI anyagait használó újságokat (vagyis a komplett magyar sajtót) is.

Erre jó példa a vasárnap kiadott MTI-anyag, ami azzal kezdődött, Szijjártó Péter szerint „szünet nélkül folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai Magyarország ellen”. Az anyag második feléből derült csak ki, hogy Szijjártó egy német interjúra reagált, amiben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter sok egyéb téma mellett Magyarországról is beszélt. Magát az interjút a hírügynökség egyébként nem szemlézte.

A Népszava cikke szerint ilyen erős kontrollra még a rendszerváltás előtti években ott dolgozók sem emlékeznek az MTI-nél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.