Rendkívüli kormányülést hívtak össze az újságírógyilkosság miatt Máltán

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP

Joseph Muscat máltai miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze csütörtök este, miután egyre nagyobb a politikai botrány Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolása körül.

A kormányülést követő, péntekre virradóra tartott sajtótájékoztatóján Muscat bejelentette, hogy elutasítja az ügyben gyanúsított Yorgen Fenech máltai üzletember kegyelmi kérelmét. Fenech azt állította, hogy Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása Keith Schembri ötlete volt, aki hétfőn mondott le kabinetfőnöki tisztségéről.

Muscat szerint alaptalan a kegyelmi kérelem, az elutasító döntést pedig az országos rendőrfőnökkel és a főügyésszel egyetértésben hozták meg. „Nagyon komoly a helyzet” - értékelt Chris Fearne kormányfő-helyettes a The Times of Malta című lapnak.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem adatokat szerzett egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletembernek vannak érdekeltségei. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

A héten lemondott Keith Schembri, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Konrad Mizzi turisztikai miniszter, Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Schembrit kihallgatta, majd őrizetbe vette még kedden a rendőrség, de csütörtök délután már vádemelés nélkül szabadlábra helyezték. (MTI)