Kósa Lajos úgy-ahogy bocsánatot kért

politika
2019 december 02., 06:39
comments 133

"A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek" - közölte hétfő reggel, két nappal a Fidelitas tisztújító kongresszusa után Kósa Lajos.

link Forrás

A Fidesz politikusa a "talán félreérthető" megfogalmazás alatt azokra a gondolataira utalhat, melyek szerint az őszi önkormányzati választáson a debreceni "zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni". Mondatait a hazai zsidó szervezetek ritka összhangban ítélték el, még a kormánnyal jó viszonyt ápoló Köves Slómó rabbi is publicisztikában ítélte el a jellegzetesen antiszemita gondolatmenetet.

Elítélte a nyilatkozatát a Mazsihisz elnöke, Heisler András is. Gadó János, a Szombat publicistája pedig arról írt, hogy Kósa megszólalása beleillik a kormánypárti politikusok mostani megszólalásainak trendjébe, hiszen mostanában Kövér László is hasonló antiszemita toposzokat szokott emlegetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.