Lezsák Sándor és Szájer József kapták idén a Petőfi-díjat

politika
2019 december 02., 18:14

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József európai parlamenti képviselő kapta idén a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését hétfőn adták át Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.

photo_camera Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: Lezsák Sándor és Szájer József nem csupán azért tett nagyon sokat, hogy Magyarország legyőzze a kommunista diktatúrát és a nemzeti függetlenség, a szabadság és felelősség egyensúlyával jellemezhető útjára lépjen, hanem azért is, hogy szabadságunkat a magyar nemzet javára kamatoztassuk.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt: a Petőfi-díjjal a közös jóért, a szabadságért tett erőfeszítést ismerik el. „Végső soron a bátorság, a megalkuvást nem tűrő kitartás példaképeit emeljük a magasba azért, hogy mindenhonnan jól láthassák őket”- mondta.

Szájer József és az őt méltató Gulyás Gergely emlékezetes kiállása volt a 90 előtti kommunista diktatúra ellen, amikor egy 2018-as sajtótájékoztatón egyetlen rossz szót sem szóltak arról, hogy Szita Károly kaposvári fideszes polgármesterről kiderült, III/II-es ügynök volt.

A Petőfi-díjat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány alapította 2009-ben, és olyan embereknek adják, akik személyes helytállásukkal, a szabadságáért hozott személyes áldozattal mutattak példát és mozdították előre a közös jó, a szabadság ügyét. A díj korábbi kitüntetettjei közt van Václav Klaus volt cseh elnök, Anne Applebaum újságíró és Mart Laar korábbi észt miniszterelnök is.