Botrány van a magyar gyorskorisoknál, mert a kínaiakat sértegette az Instagramon az olimpiai bajnok Burján Csaba

Felajánlotta lemondását a magyar gyorskorcsolya csapat kínai vezetőedzője, Csang Csing Lina. A magyar váltót olimpiai győzelemhez segítő szakembert a csapat egyik tagjának, Burján Csabának az Instagram-posztja háborította fel - írja a Nemzeti Sport. 

A magyar gyorskorisok Japánból Kínába, a világkupa-sorozat újabb állomására utaztak hétfőn. A sanghaji leszállás után olyan sokat kellett várakozniuk, hogy Burján a sort mutatva azt posztolta ki, hogy F*cking China. A kínai vezetőedző ezt látva fordult a magyar szövetség vezetőihez, megdöbbentőnek és felháborítóinak tartva a posztot. 

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina.

Csang CsingFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Közleményében azt írja, hogy döbbenetet és dühöt érez amiatt, mert Burján nyilvánosan becsmérelte Kínát. Emlékeztetett arra is, hogy a Kína és Magyarország közötti barátságos kapcsolatok érdekében 2012 óta irányítja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatottat. Azt írja, hogy a munkája megkezdése előtt a magyar csapat egyetlen érmet sem tudott nyerni nemzetközi versenyen, mostanra viszont már több 150 érmet nyert világszínvonalú versenyeken,  és történelmi olimpiai aranyat szereztek. A lemondása bejelentése mellett közölte, hogy elvárja a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség nyilvános bocsánatkérését is.  

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége a lemondást nem fogadta el, de közleményben elnézést kért a válogatott versenyző sportolóhoz méltatlan megnyilvánulásáért. Burján elnézést kért az Instagramon, és a vezetőedzőtől is. Burjánt hazarendelték Sanghajból, és fegyelmit indítanak ellene. 

Burján 2018-ban a váltóban Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Knoch Viktorral lett olimpiai bajnok.  

Liu Shaolin Sándor,  Liu Shaoang,  Knoch Viktor és Burján CsabaFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér