Botrány van a magyar gyorskorisoknál, mert a kínaiakat sértegette az Instagramon az olimpiai bajnok Burján Csaba

sport
2019 december 03., 20:26

Felajánlotta lemondását a magyar gyorskorcsolya csapat kínai vezetőedzője, Csang Csing Lina. A magyar váltót olimpiai győzelemhez segítő szakembert a csapat egyik tagjának, Burján Csabának az Instagram-posztja háborította fel - írja a Nemzeti Sport. 

A magyar gyorskorisok Japánból Kínába, a világkupa-sorozat újabb állomására utaztak hétfőn. A sanghaji leszállás után olyan sokat kellett várakozniuk, hogy Burján a sort mutatva azt posztolta ki, hogy F*cking China. A kínai vezetőedző ezt látva fordult a magyar szövetség vezetőihez, megdöbbentőnek és felháborítóinak tartva a posztot. 

link Forrás

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina.

photo_camera Csang Csing Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Közleményében azt írja, hogy döbbenetet és dühöt érez amiatt, mert Burján nyilvánosan becsmérelte Kínát. Emlékeztetett arra is, hogy a Kína és Magyarország közötti barátságos kapcsolatok érdekében 2012 óta irányítja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatottat. Azt írja, hogy a munkája megkezdése előtt a magyar csapat egyetlen érmet sem tudott nyerni nemzetközi versenyen, mostanra viszont már több 150 érmet nyert világszínvonalú versenyeken,  és történelmi olimpiai aranyat szereztek. A lemondása bejelentése mellett közölte, hogy elvárja a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség nyilvános bocsánatkérését is.  

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége a lemondást nem fogadta el, de közleményben elnézést kért a válogatott versenyző sportolóhoz méltatlan megnyilvánulásáért. Burján elnézést kért az Instagramon, és a vezetőedzőtől is. Burjánt hazarendelték Sanghajból, és fegyelmit indítanak ellene. 

Burján 2018-ban a váltóban Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Knoch Viktorral lett olimpiai bajnok.  

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba, a győztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének döntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én
photo_camera Liu Shaolin Sándor,  Liu Shaoang,  Knoch Viktor és Burján Csaba Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA