Az Est Mediában tér vissza Tasnádi László volt III/II-es operatív tiszt, aki a távozása óta több mint 1 milliárdot kaszált

POLITIKA
2019 december 04., 15:14

Tasnádi László új feladatot kapott – írta meg a HVG. Mint ismert, ő volt az a III/II-es operatív tiszt (akinek még Nagy Imre újratemetéséről is ÁVH-s múltú ügynök jelentett), aki aztán az Orbán-kormány rendészeti államtitkára lett, és Áder János 1956 évfordulója alkalmából léptette elő, majd Tasnádi pár hónappal később kénytelen volt távozni, de maradt Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi embere.

Tasnádi László
photo_camera Tasnádi László Fotó: Botos Tamás/444

A HVG azt írja, Tasnádi a legújabb befektetésével, a Nun Tav Technologies Zrt.-vel az Est Media nevű informatikai cég közelébe került, és a tulajdonostársa Hetényi László és Neuman Péter, mindketten közreműködtek az Est Media újraélesztésében. A céget bevezették a tőzsdére, Andy Vajnához kötötték volna, de a halála miatt megtorpant a tőzsdei hódítás, a nyáron átszervezés zajlott.

Neuman májusban lett közvetett tulajdonos az Est Mediába, Hetényivel közös cége, a Communication Technologies (ami elektronikus nyomkövetésre is megoldást nyújt) az utóbbi 1,5 évben 3 közbeszerzést nyert el a belügyminiszter alá rendelt szervezetektől. 3,5 milliárd forintra nőtt a cégük éves árbevétele, Neuman és Hetényi ki is vehettek 123 millió forint osztalékot. Neuman tulajdonrésze szeptemberben 5 százalék alá esett az Est Mediában, de Hetényi a cég igazgatóságába került. Az Est Media felvásárolta a Delta Systemst, ami az elmúlt hónapokban sorra kapja az állami feladatokat.

Tasnádi megvett egy céget, a BLK Corporationt, és ebből eladta a felesleges részeket, csaknem 800 millió forintot profitálva. Ehhez jött még hozzá pár 100 millió az eredménytartalékból, és 2018 áprilisában máris 1,2 milliárd forint osztalékot kapott. Nyáron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a BLK Corporation egyik alvállalatát bízta meg ingatlanjainak védelmével, 12 milliárd forintos keretösszeggel. Ebből lehetnek informatikai fejlesztések, a tőkét pedig ismét a közbeszerzési piacon forgathatják meg: jövőre több 100 milliárd forint értékű informatikai pályázatot írnak ki, amit még a 4iG sem tud egyedül elvinni.

Mészáros Lőrinc egyik intézője, Antal Kadosa Adorján és Csányi Sándor bankjának általános vezérigazgató-helyettese, Barna Zsolt az elmúlt hetekben 10-10 százaléknyi befolyást szerzett a tőzsdén máris jól teljesítő Est Mediában. (HVG)