Áder János 1956 évfordulója alkalmából előléptette a volt III/II-es operatív tisztet, Tasnádi László rendészeti államtitkárt

2016 október 23., vasárnap 3:18
282

„Áder János, Magyarország köztársaság elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából előléptette rendőr altábornaggyá Tasnádi László r. vezérőrnagy urat, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát” – olvasható a kormány központi honlapjának október 23-i mellékletén.

Áder János köztársasági elnök rendőr altábornaggyá nevezi ki Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot a Sándor-palotában október 19-én. Mellettük Simicskó István honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter látható. (Fotó: Bruzák Noémi / MTI) Fotó: Bruzák Noémi

A rendészeti államtitkárról a két évvel ezelőtti kinevezésekor derült ki, hogy 1989-ben a BRFK állambiztonsági szervének operatív tisztje volt. Tasnádinak ÁVH-s múltú ügynök jelentett Nagy Imre újratemetéséről.

Még a kormányt gyakorlatilag mindenben maximálisan támogató „civil szervezet”, a CÖF is kiborult Tasnádi kinevezésén. Tasnádinak eszébe sem jutott a lemondás, Orbán Viktor pedig azt mondta: ha hiba is volt Tasnádi kinevezése, attól még rendészeti államtitkár marad.

Tasnádi szerint egyébként az 1970-es években jobb volt a nyomozóhatóságok és a titkosszolgálatok koordinációja, mint most, tehát a pártállami múlt már nemhogy nem ciki, hanem egyenesen hivatkozási alap lett.