Bíróság elé is állíthatják a Sienai Egyetem professzorát, aki a Twitterén éltette Hitlert

külföld
2019 december 04., 19:14

„Hitler, bár bizonyára nem volt szent, abban a pillanatban az egész európai civilizációt védte” - bármilyen súlyosan hangzik is, ez az egyik legvisszafogottabb tweet, amit Emanuele Castrucci, a Sienai Egyetem jog- és társadalomfilozófiát oktató tanára személyes Twitter-oldalára posztolt a nácizmus témájában. Castrucci emellett nácikat mosdató, antiszemita, rendszerellenes, a legsúlyosabban elborult összeesküvés-elméleteket igazolni próbáló, a feketéket leniggerező tweeteket posztolt rendszeresen falára. Erre csak most derült fény, és pár nap alatt óriási botrány lett belőle Olaszországban.

A tanár évek óta eszméletlen mennyiségű gyűlöletbeszédet tett ki az oldalára, de valamiért ez eddig senkinek sem tűnt fel, vagy nem szólt róla. Leonardo Carella, az Oxfordi Egyetem egyik doktorjelöltje ezek közül rengeteget lementett, és az angol fordítással együtt saját falán újraposztolta. Az egyik tweetben Castrucci Hitler egyik fotójához, melyen kedvenc németjuhászával, Blondival látható, azt írta: „Azt mondták nektek, hogy egy szörnyeteg vagyok, de arról nem szóltak, hogy én harcoltam az igazi szörnyetegek ellen, akik ma irányítják a világot”.
Több tweetje arról szól, hogy a világot a szabadkőműves zsidók irányítják, akik egyébként a tömeges bevándorlásért is felelősek. Például a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiről, amit egyébként „dokumentumoknak” nevez, azt írja, nem az a kérdés, hogy valójában kik a szerzői, sőt „technikailag akár hamis is lehet”, a kérdés szerinte mégis az, hogy az abban leírt „tények” igazak vagy hamisak-e. A feketékről egy roppant rövid tweetben csupán így emlékezik meg: „kibaszott niggerek”. Egy másik posztban arról ír, a francia nemzeti fociválogatott valójában szenegáli, „gall niggerek” válogatottja. 

Ennél is súlyosabb, amikor a legsötétebb „tudományos tényekkel” igyekszik igazolni rasszizmusát. Többek közt arról értekezik, hogy „az emberi fajnak nem közös az eredete, és nem minden ember származik Afrikából. A feketék és a szemiták Afrikából jönnek. Az indoeurópaiak eredetileg egy másik faj” - írja. Amikor éppen nem a zsidókat vagy a feketéket szidja, a párbajozás visszaállítását szorgalmazza, vagy Wagner műveit osztja meg.

A tanszékvezető, Stefano Pagliantini, miután értesült a posztokról, hétfő reggelre az irodájába rendelte Castruccit, hogy tisztázza magát. A rektor, Francesco Frati előbb megpróbálta elkenni a dolgot, azt írta, ez a tanár személyes oldala, amiért neki kell vállalnia a felelősséget. „A Sienai Egyetem, ahogy már sok alkalommal bizonyította, deklaráltan antifasiszta és a nácizmus bármilyen történelmi revíziójának formáját elutasítja”. 

A reakció óriási felháborodást keltett, Ruth Dureghello, a Római Zsidók Közösségének elnöke a docens azonnali eltávolítását követelte. Twitterén azt írta: „Mégis hogyan képzeljük, hogy le tudjuk győzni az antiszemitizmust, ha egy tanár egy egyetemi előadóteremben tanítja a zsidóellenes előítéleteit? Felszólítom Fioramonti minisztert és a rektort, hogy azonnal bocsássák el ezt a „professzort”. A megszólított oktatásügyi miniszter, Lorenzo Fioramonti egyébként elítélte a történteket, és azt mondta, kérdésére a rektor megerősítette, hogy lépéseket tesznek az ügyben.
Később a rektor kiadott egy közleményt, melyben már keményebb hangot ütött meg, és elítélte a „szégyenletes” posztokat. Azt írta, a docens az egész egyetem érzékenységét megsértette, és felhatalmazást adott az ügy súlyának megfelelő intézkedések meghozatalára. 

A hírre a kormányzó párt és az ellenzék is azonnal reagált. Az ANSA hírügynökség beszámolója szerint Lazio tartomány kormányzója, Nicola Zingaretti azt mondta, „ez egy komoly ügy, és ügyelnünk kell arra, hogy az ilyen jelenségek ne térhessenek vissza”. Silvio Berlusconi jobbközép ellenzéki pártja, a Hajrá, Olaszország (Forza Italia) politikusa, Mara Carfagna undorítónak nevezte az esetet, amit egyetemlegesen el kell ítélni. A Demokrata Párttal (PD) közösen kormányzó, rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom (Movimento 5 Stelle) vezetése pedig azon az állásponton van, hogy a docensnek ezek után nem lenne szabad egyetemen tanítania.

Bár jogfilozófusként nyilván tisztában van vele, hogy Olaszországban a fasizmus és a nácizmus mentegetését törvény tiltja, Castrucci először mégis arra hivatkozott, tweetjeiben csak személyes véleményét fejtette ki, és a tanításhoz ezeknek semmi közük. A szólásszabadságra hivatkozott, és bár törölte legdurvább tweetjei, legfrissebb posztjaiban csak néhány gunyoros megjegyzésre futotta, melyben az őt elítélőket becsmérli.

Hétfő délután kettőkor az egyetem rektora és szenátusa hosszú ülést tartott az ügyben, ezután közleményt adtak ki. Ebben azt írják, mélyreható vitát folytattak Emanuele Castrucci ügyében, és elítélik a docens nácibarát kijelentéseit, különös tekintettel arra, hogy az egyetem mindig is nyíltan kiállt a demokratikus értékek védelme, az alkotmányos alapelvek mellett, és a diszkrimináció bármilyen formája ellen. Az egyetemi szenátus minden tagja kiállt a rektor javaslata mellett, miszerint büntetőfeljelentést tesznek a tanár ellen az ügyészségen, és emellett belső vizsgálatot is indítanak ellene.

Az ügynek különös jelentőséget ad két dolog is. 

Az egyik, hogy néhány héttel ezelőtt az olasz nyomozók egy titkos nemzetiszocialista hálózatot számoltak fel. A szervezetnek még egy fegyverraktára is volt. A leleplezést két évig tartó nyomozás előzte meg, melynek során során 16 városban tartottak házkutatásokat Szicíliától Észak-Olaszországig. A rendőrség közleménye szerint az idegenellenes és antiszemita mozgalom egy nyíltan náci pártot akart alapítani, aminek Olasz Nemzetiszocialista Munkáspárt lett volna a neve. Kiderült, hogy a hálózatnak Franciaországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában is voltak kapcsolatai.

A másik egy új mozgalom, mely épp a szélsőjobboldal előretörésének megakadályozására jött létre. A szardíniák (Le sardine) civilek által alapított szerveződés, melyet azért hívtak életre, mert aggasztónak találták a szélsőjobboldali Liga (Lega) és vezetője, a volt belügyminiszter Matteo Salvini egyre nyilvánvalóbb és jól mérhető megerősödését. Mivel a populista Salvini állandóan az utcán osztja az észt, állandóan úton van, és gyűlései nagy tömegeket vonzanak, a szardíniák saját módszerével igyekeznek legyőzni, és azokra a helyszínekre, ahol éppen a Liga turnézik, megpróbálnak legalább akkora tömeget összeterelni, mint ahányan a szélsőjobboldali párt gyűlésén részt vesznek. A Facebookon szerveződő mozgalom Bolognából indult, de hamar országossá vált, és folyamatosan szervezik gyűléseiket északtól délig. 

Ugyancsak a neofasizmus megerősödésére figyelmeztetnek azok a sorozatos rasszista megnyilvánulások, melyek a római, ismerten szélsőjobboldali Lazio meccsein történtek az elmúlt hetekben, és amire válaszul az ilyen nézeteket nem tűrő focirajongók a felakasztott Mussolini fotójával válaszoltak.