Egy 96 méter hosszú jármű indul el a magyar autópályákon

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Korlátozások és szakaszos lezárások lesznek szerda, csütörtök és péntek éjszaka egy extrém méretű, a gönyűi kikötőből Tiszaújvárosba tartó, vegyipari tornyot szállító járműszerelvény haladása miatt az M1-es és az M3-as autópályán meg az M0-s autóúton – közölte a szállítás előkészítését végző Bau-Trans Kft.

A közlemény szerint a szerelvény az autópályákon csak éjszaka halad és a Gönyű-Tiszaújváros utat három éjszaka alatt teszi meg.

A kolonna 70 méter hosszú, 4,5 méter magas, 4,5 méter széles és 148 tonnás. A szállító járművel együtt a szerelvény összesen 96 méter hosszú és 309 tonna súlyú lesz.

Az épülő butadiénüzemhez érkezett legnagyobb, 68 méter magas, 166 tonna súlyú kolonna felállítás előtt a TVK tiszaújvárosi telephelyén 2014. április 29-én.Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A járműszerelvény egy 4 tengelyes vontatóból, egy 8 tengelyes meg egy 13 tengelyes THP-pótkocsiból és egy 8 tengelyes toló vontatóból épül fel. Tengelyenként 8-8 kereke van, a tengelysúlyokat hidraulikus rendszer segítségével egyenletesen osztják el. A kolonna a két végén a pótkocsikon elhelyezett forgózsámolyokhoz lesz rögzítve hegesztéssel és láncokkal.

A szerelvényt több mint 20 ember kíséri majd, rendőrök, szakkísérők, bontásokat és helyreállításokat végzők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a jármű este indul el a gönyűi kikötőből. 19 órakor a kihajtás idejére teljesen lezárják az 1-es utat a 113-as kilométerszelvénytől a 813-as úti csomópontig.

A járműszerelvény 22 óra körül éri el az M1-es autópályát, amin 30 km/órával halad a külső sávban és a leállósávban az Anna-hegyi pihenőhelyig. Az érintett szakaszon az autósok csak az autópálya belső sávját használhatják.

Az Anna-hegyi pihenőhelyről a jármű csütörtök éjszaka indul tovább, emiatt várhatóan 22:30 körül lezárják az M0-s autóút hárosi Duna-hídját, 23 órakor pedig a soroksári Duna-ág hídját.

A szerelvény a tervek szerint péntek hajnali 4 órára éri el az M3-as autópálya nagyfügedi pihenőhelyét, ahonnan péntek éjszaka indul el Tiszaújvárosba. Péntek éjszaka egy óra körül várhatóan teljesen lezárják az M3-as autópálya 156-os kilométerszelvényében lévő csomópontot.

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a járműszerelvény környezetében fokozottan figyeljenek, a teherautók tartsák be az előzési tilalmat. A szállítás idején helyenként torlódások alakulhatnak ki, ezért hosszabb menetidővel kell számolni. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!