Elon Musk nem szó szerint gondolta, amikor pedo fickónak nevezte a thai gyerekeket megmentő búvárt

külföld
2019 december 04., 09:52

A Tesla alapítója egy Los Angeles-i bíróságon jelent meg abban a perben, az a brit búvár, Vernon Unsworth indított, aki tavaly segített kimenteni a tizenkét thai gyereket, akik egy barlangban rekedtek, írja a BBC.

photo_camera Fotó: Apu Gomes/AFP

A csapdába ragadt gyerekek ügyét akkor az egész világ feszülten figyelte, és Musk nagyon szeretett volna megmentőjükként fellépni. Fejlesztett egy minitengeralattjárót, de végül nem azt vetették be, hanem Unsworth segítségével, egy mentőakcióban hozták ki a gyerekeket.

Musk akkor pedofilnak nevezte a férfit, állítását pedig semmivel nem támasztotta alá. A nemzetközi felháborodás hatására akkor végül elnézést kért a 12 gyerek megmentésében hatalmas szerepet vállaló férfitól, de kicsivel később Buzzfeed publikált két új emailt a Tesla és a SpaceX vezérétől, melyekben többek között kibaszott seggfejnek nevezte az újságírót, aki foglalkozott a történettel, majd újabb vádakat fogalmazott meg a brit férfival szemben, ismét bármiféle bizonyíték említése nélkül.

Musk a bíróságon most arról beszélt, hogy Unsworth sértegette őt, és ő csak erre reagált, de a 'pedo guy' (pedo fickó) dolgot nem kellett volna szó szerint vennie. Musk azóta törölt Twitter-posztja ugyanakkor a brit férfi ügyvédje szerint komoly károkat okozott a férfinek, és ezért kártérítésért pereltek.

Musk azon sértődött meg, hogy Unsworth a nyilvánosság előtt utasította vissza a Tesla vezére által felajánlott minitengeralattjárót, és a sikeres mentés után interjúban PR-trükknek nevezte a dolgot, és azt mondta, hogy az amerikai milliárdos dugja fel a tengeralattjáróját oda, ahol fáj neki. Erre válaszul két nappal később Musk több posztban is rárontott a brit búvárra, többek között pedofilnak nevezve.

Musknak több mint 29 millió követője van a Twitteren, így megjegyzése sokakhoz eljuthatott. A Tesla és a Space X vezére a bíróságon azzal védekezett, hogy Unsworth szavai helytelen és sértőek voltak, ezért vágott vissza. Szerinte a brit búvár megjegyzése egy indokolatlan támadás volt az ő jó szándékú ajánlatával szemben. Mint a bíróság előtt fogalmazott, azt gondolta, hogy Unsworth csak egy random fura fickó, és nem számított arra, hogy szó szerint veszik a szavait, ahogy szerinte ő se gondolta szó szerint, hogy kövessen el szodómiát a tengeralattjáróval.

Musk a tárgyalóteremben Unsworth felé fordulva elmondta, hogy elnézést kér a bejegyzéséért.

Musk ügyvédje, Alex Spiro még elmondta, hogy a pedo guy egy gyakori sértés Dél-Amerikában Dél-Afrikában, ahol Musk felcseperedett, és annyit jelent, hogy valaki egy fura öreg fickó. Unsworth ügyvédei szerint ennek a védekezésnek viszont ellentmond, hogy a Buzzfeed-nek küldött levelekben Musk arra szólította fel a lap újságíróit, hogy ne védjék tovább a gyerekerőszakolót.

A tárgyalóteremben Musk azt is elismerte, hogy 52 ezer dollárt fizetett egy magát magándetektívnek kiadó embernek, aki azt ígérte, hogy információkat tud előásni Unsworthról. A férfiról azóta kiderült Musk elmondása szerint, hogy egy csaló volt.