Karácsony visszalép a pertől, amit még Tarlós indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság ellen

POLITIKA
2019 december 05., 11:08

Májusban az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forintra büntette a Főpolgármesteri Hivatalt, amiért blokkolta az LMBTQI témájú internetes oldalak elérését a hivatal számítógépes hálózatáról. 

A hivatal közigazgatási perben támadta meg a döntést, Karácsony Gergely főpolgármester viszont most úgy döntött, visszalép a pertől, és vállalta, hogy semmilyen civil szervezet oldalát nem fogják blokkolni a jövőben. Karácsony azt mondta, azért, mert „nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt”. 

Karácsony Gergely
photo_camera Karácsony Gergely Fotó: Botos Tamás

„A civil szervezeteknél felhalmozott tudást bűn lenne nem használni egy város vezetésétől, ezért mi nem is szeretnénk ebbe a hibába esni. Azt is megígérhetjük, hogy sem az LMBTQI, sem más sérülékeny csoporttal szemben nem fogunk diszkriminációt alkalmazni a Városháza falain belül és kívül sem” - mondta. 

A Tarlós-féle Főpolgármesteri Hivatal korábban azzal érvelt, hogy a munkatársaknak nincs szükségük az LMBTQI témáju oldalak elérésére, ám az eljárás során kiderült, hogy a hivatali gépekről mindenféle szórakoztató videék és aukciós oldalak is elérhetők, amelyek biztosan nem szükségesek a munkavégzéshez. 

Ráadásul az EBH szerint a munkatársaknak szükségük van a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében. Ezt támasztotta alá, hogy más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta, köztük a Budapest Pride-ét is. 

A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözölte Karácsonyék döntését. (MTI)