18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Levideózták, ahogy egy őrjöngő férfi lerúg egy hajléktalant a villamosról

közlekedés
2019 december 05., 11:21

„Ma reggel a 47-es villamoson történt egy igen szomorú incidens, amely úgy gondolom komoly kérdéseket vet fel” - kezdte keddi levelét egy olvasónk, aki részletezte is a történteket.

„Egy utas felszólított egy másik utast (hajléktalan férfit) a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér között, hogy szálljon le a járműről annak szaga miatt (több utas is eltakarta az arcát a villamoson terjengő valóban elviselhetetlen bűz miatt). A hajléktalan férfi nem akart leszállni a villamosról, ekkor az őt felszólító férfi egyre agresszívabban lépett fel, végül komoly fenyegetések után lelökte a hajléktalan férfit a járműről, megrúgta és ő maga is leszállt utána. A Móricz Zsigmond körtéren nem tudom, mi történt ezek után.”

„Úgy gondolom, igen reális képet fest ez az eset a budapesti hajléktalanhelyzet problémáiról. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a tömegközlekedési eszközökön elviselhetetlen bűzben kelljen utazni, mint ahogy azt is, hogy olyan inzultus érjen bárkit, amit a hajléktalan férfi elszenvedett” - vonta le a saját tanulságát a videót készítő olvasónk.

Megkerestük a BKK-t, hogy kaptak-e bejelentést az esetről, illetve hogy elmondják, ilyen helyzetben mit tudnak tenni ők, illetve az utasok.

„A BKV Zrt. tájékoztatása szerint a villamosvezető a vezetőfülkéből sajnos nem észlelte, hogy az utastérben mi történik, bejelentést az üggyel kapcsolatban – az Ön leveléig – sem a BKK, sem a vonalat üzemeltető BKV Zrt. nem kapott” - írta a cég, amely elítéli az agresszív viselkedés minden formáját, így a videóban látható magatartást is.

„Mivel a vezetőfülkéből azokon a villamosokon, amelyeket kamerával nem szereltek fel – ilyen a 47-es villamos is – nem lehet nyomon követni, hogy az utastérben éppen mi zajlik,

ilyenkor a többi, járművön utazó közreműködése és a járművezető (vagy, ha éppen a helyszínen tartózkodik, a jegyellenőr), akár a rendőrség értesítése lehet a megoldás.

Amennyiben valaki a járműveken az utazást zavaró körülményeket, erőszakos, agresszív viselkedést észlel, értesítse a járművezetőt, aki köteles megtenni a szükséges intézkedést. Ennek első lépéseként felszólítja a problémát okozó személyt a jármű elhagyására, amennyiben pedig ez nem jár sikerrel, rendőri intézkedést kér.”

A BKK hozzátette, hogy sem a járművezetőnek, sem az ellenőrnek nincs más, törvény által biztosított joga az utazási feltételeket be nem tartó utasokkal szembeni fellépésre, mint hogy felszólítja a jármű elhagyására, illetve intézkedést kérhet - ez esetben viszont meg kell várnia az arra jogosult személy helyszínre érkezését.

Ha a járművezető sem tud érdemben intézkedni és hatósági személy sincs jelen az esetnél, akkor az utasoknak érdemes értesítenie a rendőrséget - írta a BKK.