Meghallgatta Gothár Pétert a Színművészeti etikai bizottsága

színház
2019 december 05., 06:10

Szerdán meghallgatta Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága, írja Upor László rektorhelyettes az intézmény honlapján. A rendező ellen azért indítottak etikai eljárást, mert kiderült róla, hogy - saját megfogalmazása szerint - „erkölcsileg elfogadhatatlan módon” közeledett egy munkatársnőjéhez a Katona József Színházban. 

Az SZFE bizottsági ülésén ott volt egy független szakértő pszichiáter és a fenntartó minisztérium delegáltja is. 

photo_camera Gothár Péter Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Megállapították, hogy egyelőre nem kaptak bejelentést az egyetemen történt esetleges etikai vétségről, de „az egyetem jó hírét, morális integritását ettől függetlenül súlyos károk érték az elmúlt hetekben. A bizottság feladatának tekinti, hogy ennek okait és mértékét megvizsgálja, hatásait lehetőség szerint csökkentse”.

A bizottság a következő ülésen fogja áttekinteni a most is zajló, további meghallgatások eredményeit, majd ez alapján fognak ajánlást tenni az egyetem vezetésének. 

A rektorhelyettes hozzátette, hogy 

a szerdai ülést csaknem lehetetlenné tette a túlzott médiafigyelem.„A sajtó képviselőinek is be kell látniuk, hogy egy nagy múltú nemzeti intézmény integritásának megőrzése, a magyar színház- és filmművészet felnövekvő nemzedékei képzésének zavartalansága rendkívüli horderejű ügy, tehát nem engedhető meg, hogy a napi bulvárhírek szintjén megfogalmazódó leegyszerűsítő ítéletek befolyásolhassák.

Az egyetemünk rossz hírét keltő alaptalan vádaskodásokkal, rosszhiszemű híresztelésekkel szemben jogi eszközökkel lépünk fel” - írta. 

A Katona József Színház november 19-én még Gothár megnevezése nélkül adott ki közleményt arról, hogy „egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”, és hogy kirúgták az illetőt. Másnap Gothár közölte, hogy ő volt az, aki egy évvel ezelőtt „erkölcsileg elfogadhatatlan módon” közeledett egy munkatársnőjéhez. „Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.”

A Katona levette a műsoráról Gothár egyik rendezését, Máté Gábor színházigazgató pedig interjút is adott róla, miért így kezelték az ügyet. Az SZFE etikai eljárása idején Gothár szünetelteti oktatói tevékenységét. 

Gothár Péter Kossuth-díjas, leghíresebb filmje a Megáll az idő.