Jogerős: pénzbüntetésre ítélték a telekomos biztonsági rést feltáró etikus hackert

bűnügy
2019 december 06., 13:18

600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Szolnoki Törvényszék azt az etikus hackert, aki 2017-ben tárt fel egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében. A pénteken hozott másodfokú döntés helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, ezzel az ügy jogerősen befejeződött. 

Az ítélet szerint miután 2017 tavaszán, az akkor programozónak tanuló fiúnak elfogyott a mobilnete, megpróbálta feltörni a Telekom rendszerét, hogy ingyen nethez jusson. Eközben fedezett fel egy biztonsági résre bukkant, amin keresztül belépett a cég belső szerverére. Ezt azonnal jelezte a cégnek, és kérte, hogy

700-800 ezer forintos havi fizetésért programozóként alkalmazzák. A Telekom nemet mondott, felhívták a figyelmét arra, hogy amit tett, törvénybe ütközik és feljelentették.

Bár jelezték neki, hogy ne hatoljon be többször a rendszerbe, a fiú ennek ellenére az elkövetkező csaknem három hétben több mint félszázszor lépett be a szerverre. Többek közt csinált magának felhasználói profilokat, a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait pedig elkezdte gyűjteni.

Az ügyészség még 8 éves, letöltendő börtönbüntetést kért a férfira, mert szerintük veszélyes a társadalomra, illetve vádalkut is ajánlottak neki: 2 év börtönt 4 évre felfüggesztve, ha bűnösnek vallja magát. 

A fiú, akit a Társaság a Szabadságjogokért képviselte a bíróságon ezt nem fogadta el.