Közszolgálat: a BBC műsorvezetője bemondta, hogy a miniszterelnöknek kérdésekre kellene válaszolnia

„Ez volt a negyedik pártvezetővel készült interjúnk a 2019-es választás előtt. Egy vendég azonban még természetesen hátravan: Boris Johnson, a miniszterelnök.”

Így kezdődött csütörtök este Andrew Neil, a BBC műsorvezetőjének felhívása Boris Johnsonhoz. Közvetlenül ezelőtt ért véget Neil kifejezetten kemény interjúja Nigel Farage-zsal, a Brexit Párt vezetőjével, korábban hasonlóan keményen kérdezte a munkáspárti Jeremy Corbynt. A jövő heti választás előtt viszont Boris Johnson gyakorlatilag bujkál előle.

„Hetek óta kérjük, hogy adjon meg egy dátumot, egy időpontot, egy helyszínt. Eddig nem kaptunk választ. Egyetlen műsor sem kényszeríthet egy politikust arra, hogy interjút adjon”  - mondta Neil. „De a vezetőkkel készült interjúk évtizedek óta a BBC választási műsorának kulcselemei.”

„Az önök nevében készítjük ezeket az interjúkat kikérdezzük és számon kérjük azokat, akik kormányoznak minket. Ez a demokrácia”

- üzenete Neil a nézőknek. Elmondja, minden választáson minden pártvezér vállalta eddig az interjút, egészen Boris Johnsonig. 

„Még mindig nem késő, készen állunk elkészíteni az interjút”, üzeni, majd elmondja, milyen kérdéseket tennének fel egészségügyről, Brexitről, rendőrségi ügyekről és egyebekről.

„Nincs olyan törvény, vagy legfelsőbb bírósági határozat, ami arra kényszeríthetné Johnson urat, hogy részt vegyen az interjún. De a miniszterelnökünknek időnként ki kell állnia Trump elnökkel, Putyin elnökkel vagy Hszi elnökkel szemben is. Így biztos nem nagy kérés, hogy töltsön el egy fél órát azzal, hogy velem szemben áll ki. Jó éjt”- búcsúzott a közszolgálati tévé műsorvezetője.

Az, hogy Andrew Neil így nekitámad Boris Johnsonnak, nem meglepő, hiszen közismert megveszekedett liberális.

Ja, nem.

Neil keményen konzervatív, a brit újságírás évtizedek óta meghatározó alakja, volt a Sun főszerkesztője is. Owen Jones munkáspárti aktivista-újságíró miatta vádolta jobboldali elfogultsággal a BBC-t, nemrég pedig a Századvég konferenciáján is részt vett a londoni nagykövetségen. Jobboldaliságához kétség sem fér,

de ettől még fel sem merül, hogy úgy viselkedjen a jobboldali miniszterelnökkel, ahogy azt a Fidesz-médiában, vagy a magyar közszolgálatban látjuk.

Boris Jonhson múlt héten a klímaügyi pártelnöki vitára sem ment el, amit a Channel 4-on rendeztek, akkor egy olvadózó jégszoborral helyettesítették. 

A BBC-t  egyébként a kampányban többször kritizálták azért, hogy elfogult a kormányzó toryk irányába. Andrew Neilnek egy korábbi interjújáról is írtunk: akkor az amerikai sztárkonzervatív, Ben Shapiro omlott össze és vonult ki, mert kapott néhány kritikus kérdést.