Lerohantak a jegesmedvék egy orosz falut

ÁLLAT
2019 december 06., 04:41

Ötvennél is több jegesmedve szállt meg egy falut az orosz távol-keleten, a Csukotka autonóm körzetben. A Rirkajpij nevű településen most mindenkinek azt javasolják, hogy maradjon otthon. Minden közösségi programot lemondtak, az iskolákat őrzik.

Jegesmedvék az orosz távol-keleten, Rirkajpij település közelében. A hétszáz lakosú falut 56 jegesmedve szállta meg.
photo_camera Jegesmedvék az orosz távol-keleten, Rirkajpij település közelében. A hétszáz lakosú falut 56 jegesmedve szállta meg. Fotó: WWF

A környezetvédők szerint a medveinvázió a klímaváltozás következménye: a partvidéken nem elég vastag a tengert borító jégtakaró, ezért a medvék kénytelenek inkább a településen élelem után kutatni, mert a jégtáblákon nem tudnak.

Egyes szakértők szerint a medveinvázió olyan gyakori jelenséggé vált, hogy az embereknek talán érdemes lenne örökre elhagyniuk a települést. Antaolij kocsnyev, az Északi Sarkvidék Biológiai Porblémáinak Intézetének szakértője szerint a medveészlelések gyakorisága miatt érdemes volna elköltöztetni a falu mind a hétszáz lakóját. Mint mondta, öt éve még csak öt medve merészkedett egyáltalán a falu közelébe. "Megpróbáljuk kontrollálni a helyzetet, de elképzelni se tudjuk, mi lesz három-öt éven belül" - mondta a TASZSZ hírügynökségnek.

A klímaváltozás miatt elvékonyodott a jégtakaró, a medvék nem tudnak elindulni fókára vadászni. Így a faluban kutatnak élelem után. A helyieket eltanácsolták attól, hogy kilépjenek az utcára.
photo_camera A klímaváltozás miatt elvékonyodott a jégtakaró, a medvék nem tudnak elindulni fókára vadászni. Így a faluban kutatnak élelem után. A helyieket eltanácsolták attól, hogy kilépjenek az utcára. Fotó: WWF

Tatyána Minyenko, a helyi medvejárőr-program vezetője szerint aktuálisan 56 jegesmedve van a településen. "Van köztük öreg és fiatal, nőstények különböző korú bocsokkal" - mesélte, azt is megjegyezve, hogy majdnemmind elég sovány.

A WWF nemzetközi állatvédő szervezet munkatársa, Mihail Sztisov szerint a medvék amúgy a településtől bő két kilométernyire, a Schmidt-foknál élnek, ahol viszont most szokatlanul meleg van. "Ha a jégtakaró elég vastag volna a medvék, legalábbis egy részük már biztos útra kelt volna, hogy fókákra vadásszon a tengeren" - mondta. De amíg nem tudnak elindulni vadászni, a közeli faluban próbálnak élelmet szerezni.