Facebookos kommentek miatt kirúgta Lattmann Tamást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

POLITIKA
2019 december 07., 10:44
comments 257

Közleményben tudatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, hogy megszüntette oktatójának, Lattmann Tamásnak a közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézmény szerint „a közelmúltban a közösségi médiában tett, és nagy sajtónyilvánosságot kapott bejegyzéseivel kapcsolatban” indult Lattmann ellen vizsgálat. Ez azzal eredménnyel zárult, hogy „ezek a bejegyzések és az általuk közvetített nézetek nem egyeztethetők össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által képviselt, az emberi méltósághoz való jogot és a nemek közötti egyenjogúságot tiszteletben tartó értékrenddel. Dr. Lattmann Tamás megnyilvánulása egyetemi polgárhoz méltatlan és elfogadhatatlan”.

A közlemény nem tér ki rá, de Lattmann lapunknak megerősítette, hogy azokról a kommentjeiről van szó, amit Pikó András nyolcadik kerületi polgármester november 5-i posztjához fűzött.

Pikó Párkányi Eszternek, az Alapjogokért Központ elemzőjének azon a politikai helyzetelemzésén gúnyolódott, ami a választások előtt az akkor még fideszes irányítású kerület lapjában jelent meg, és Sára Botond sima győzelmét jósolta.

Lattmann először ehhez ezt fűzte hozzá:

Aztán többször is becsatlakozott a beszélgetésbe. Így próbálta megmagyarázni is, mire gondolt legelőször:

„Épp eleget és elégszer cáfoltam az AK ilyen-olyan "elemzéseit" az elmúlt években, általában nyilvános vita formájában is, igaz, azok a srácok kevéssé voltak "képernyőképesek". Amúgy pedig nem baj az, hogy a kormánypárti ostoba üzenetek megfogalmazása és terjesztése céljából csinos nőket alkalmaznak, kommunikációs szempontból teljesen érthető (egyéb "funkciók" az "elemzés" mellett), az már egy másik kérdés, hogy az en bloc a nők helyzetén (pl. a tudomány területén) mennyit fog javítani, segítek, nem sokat.”

Lattmann hozzászólását a Pesti Srácok írta meg, a jogász szerint úgy, hogy azt kiragadták a kontextusából, mert utána kifejtette az álláspontját bővebben is. Egyébként személyesen is felhívta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője, kikérve magának, hogy lekurvázta a munkatársnőjét. Lattmann visszautasította, hogy ez történt volna, és visszakérdezett, hogy Szánthó olvasta-e a többi kommentjét, de az AK vezetője azt válaszolta, hogy nem, mert nem olvas Facebookot. 

Koltay András rektor által levélben ez áll:

Amire Lattmann úgy regált, hogy elismeri az eredeti komment félreérthető jellegét – emiatt is tisztáztam annak tartalmát a későbbiben. „Semmilyen olyan sértő szándékom nem volt, mint amit egyesek politikai érdekből, vagy bármilyen egyéb okból annak tulajdonítanak” - írta Lattmann, aki szerint a második, tisztázónak szánt kommentjét szándékosan nem idézet a Pesti Srácok, és nem vette figyelembe az egyetem sem.

Lattmann kérdésünkre azt mondta, hogy nem bánta meg a posztját, mert szabadon elmondhatja a véleményét. Szerinte ugyanakkor nem is létezik olyan típusú eljárás, amit lefolytattak ellen, ezzel a rektor súlyosan megsértette a szabályokat, a vizsgálat végeredményét sem kapta meg. Ez ellen panasszal élhetett volna a jövő szerdai szenátusi ülésen, de vélhetően ennek megakadályozására már hétfőtől megszűntették a munkaviszonyát. 

Szerint ő régóta szúrta a Közszolgálati Egyetem mögött álló politikai aktorok szemét, és csak aprópót kerestek a kirúgására. Az egyetem jó hírnevét pedig nem az ő kommentjei sértik, hanem például Kövér László előadása, amiben arról beszélt, hogy hülyeség a fékek beépítése a demokratikus berendezkedésbe. 

Lattmann volt az, aki 2017-ben azt mondta, hogy ő lett volna az MSZP miniszterelnök-jelöltje, de jött Botka László, és emiatt kútba esett a terv. Végül a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt kormányfő-jelöltje lett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt