A jövő közgazdászainak képzésére adják pénzüket az idei Nobel-díjasok

A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer mindannyian a jövő közgazdászainak képzésére adományozzák az elismeréssel járó, összesen 916 ezer dollárt.

A Boston Globe cikke szerint a pénzt a Harvard Egyetemen működő Weiss Fund for Reserch in Development Economics fogja megkapni, hogy 2035-ig segíthesse a fejlesztési közgazdaságtannal foglalkozó, fiatal kutatókat.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A három Nobel-nyertes elsősorban a szegénység felszámolásának témájában készít empírián és kísérleten alapuló kutatásokat. Ezek egyik fő iránya, hogy a globális szegénység problémáját kisebb részproblémákra bontsák, melyek aztán könnyebben megválaszolhatók. 

„Gyerekkoromban Marie Curie-ről olvastam, aki az első Nobel-díjával járó pénzt egy gramm rádium megvásárlására fordította, hogy folytathassa a kutatásait. A mi területünkön nagyon fontos az együttműködés, ezért a közgazdászok következő generációjának támogatása jelenti számunkra az egy gramm rádiumot” - mondta Duflo, akinek egy kutatásával korábban részletesen is foglalkoztunk.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.