A jövő közgazdászainak képzésére adják pénzüket az idei Nobel-díjasok

2019 december 8., vasárnap 8:35
68

A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer mindannyian a jövő közgazdászainak képzésére adományozzák az elismeréssel járó, összesen 916 ezer dollárt.

A Boston Globe cikke szerint a pénzt a Harvard Egyetemen működő Weiss Fund for Reserch in Development Economics fogja megkapni, hogy 2035-ig segíthesse a fejlesztési közgazdaságtannal foglalkozó, fiatal kutatókat.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A három Nobel-nyertes elsősorban a szegénység felszámolásának témájában készít empírián és kísérleten alapuló kutatásokat. Ezek egyik fő iránya, hogy a globális szegénység problémáját kisebb részproblémákra bontsák, melyek aztán könnyebben megválaszolhatók. 

„Gyerekkoromban Marie Curie-ről olvastam, aki az első Nobel-díjával járó pénzt egy gramm rádium megvásárlására fordította, hogy folytathassa a kutatásait. A mi területünkön nagyon fontos az együttműködés, ezért a közgazdászok következő generációjának támogatása jelenti számunkra az egy gramm rádiumot” - mondta Duflo, akinek egy kutatásával korábban részletesen is foglalkoztunk.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt