Négy évre kitiltották Oroszországot a világ legnagyobb sporteseményeiről

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Nagyezsda Jevsztyuhina személyesen is lebukott, ő még egyéni indulóként se vehet majd részt világversenyeken.Fotó: Nagyezsda Jevsztyuhina / Facebook

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfői határozatában négy évre megtiltotta, hogy sportolók Oroszország képviseletében vegyenek részt a világ nagy sportrendezvényein. A doppingellenes harc sajátos szabályrendszerére tekintettel a tiltás lényegében semmit sem jelent:

maguk a sportolók egyéni indulóként továbbra is részt vehetnek a világversenyeken;
az orosz labdarúgó válogatott pedig simán részt vehet a jövő évi Eb-n, amelynek egyik helyszíne az oroszországi Szentpétervár.

Ez utóbbi, ép ésszel nehezen felfogható döntésre az a magyarázat, hogy a doppingügyi szabályok az Eb-t szervező Uefát nem tekintik nagy versenyek szervezőjének, vagyis az Eb-t sem sorolják a nagy világsportesemények közé.

A döntés értelmében tehát Oroszország sportolói nem indulhatnak orosz színekben a 2020-as nyári és a 2022-es téli olimpián, de egyéni indulóként részt vehetnek a játékokon.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!