A kórházi padlón fekvő 4 éves fiú képe kavarta fel a brit választási kampányt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A csütörtöki brit előrehozott parlamenti választás előtti felfokozott közhangulat közepébe robbant bele ez a kép:

A fotón a négyéves Jack Williment-Barr szerepel, akinek a földre kellett feküdnie a kórházban Leedsben, mert nem volt elég ágy, amikor tüdőgyulladással kellett volna ellátni. A fiú nyolc órát töltött így. A képet először a Yorkshire Evening Post hozta nyilvánosságra, hétfőn pedig már ezzel volt tele a brit közösségi média és sajtó. A jelenet a brit egészségügyi rendszer állapotának szimbóluma lett.

Ezt erősítette fel, hogy hétfő este az Itv riportere, Joe Pike erről kérdezte Boris Johnson miniszterelnököt, és telefonján a képet is megmutatta neki, hogy reagáljon rá. A miniszterelnök pedig nem akarta megnézni a képet, és zsebre is tette a telefont (amit később visszaadott, és elnézést kért) - ezzel a sztori második virális pillanata is megszületett.

Keddre így még inkább felizzott a vita. A munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn arról beszélt a BBC műsorában, hogy a kép jó példája annak, mi történik az egészségügyben, és szörnyű, hogy megtörténhet. Corbyn arra reagált így, hogy sokak szerint a munkáspárt politikai célokra használja a képet (ő maga annyival osztotta meg a Johnson-jelenetet, hogy a miniszterelnököt „nem érdekli”). Corbyn szerint ez komoly ügy, és „politikai kérdés, hogyan finanszírozzuk az NHS-t”.

Szintén a BBC reggeli műsorában beszélt erről Robert Buckland igazságügyminiszter, aki megvédte Johnsont. Szerinte egy választási kampányban akadnak váratlan helyzetek, de a miniszterelnök bocsánatkérése őszinte volt.  

Miközben sokan támadják Johnsont a reakciója miatt, megjelentek azok a hangok is, akik szerint a képet mutogató újságíró húzása volt valójában hatásvadász. És természetesen elterjedt az a trollvád is, hogy nem igazi a kép.

Az Independent keddre újabb súlyos esetet hozott nyilvánosságra: cikkük szerint egy tanulási nehézségekkel és mentális problémákkal kezelt 12 éves gyereknek 57 órát kellett várnia egy essexi kórház sürgősségi osztályán, mielőtt felszabadult egy olyan speciális kórházi ágy, amire szüksége volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.