A Guardian szerkesztőségi vezércikkben nevezi demokráciakrízisnek Orbánék új kultúrtörvényét

Szerkesztőségi vezércikkben számol be a Guardian a Fidesz és a kormány ma elfogadott, kulturális törvényeket módosító csomagjáról. A lap szerint a csomag és az akörül kialakult vita nemcsak politikai dráma, hanem demokratikus és művészeti krízis is.

A cikk a Fidesz tavaly indított kultúrharcának bemutatásával kezdi, leírják, hogy Orbán Viktor maga vázolta fel, hogy a hosszantartó politikai hatalomhoz, a rendszer- és korszaképítéséhez a kulturális teret is el kell foglalnia a jobboldalnak. Emellett a Fidesz és holdudvara 2010 után fokozatosan terjesztette ki hatalmát az élet mind több területére, a Guardian értelmezése szerint a mostani törvénnyel pedig a színházi életet igyekszik elfoglalni a kormánypárt.

A törvény ellen tüntetők a Madách téren hétfőnFotó: Znamenák István

A cikk záró bekezdésében Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényére utal, amiben az író hosszan értekezik a giccsről, és leírja, hogy a totalitárius giccs akkor válik felkapottá, amikor egy politikai csoport hosszú időn keresztül birtokolja a hatalmat. A kollektív erő és a csoportos erény megszállottjaként pedig a giccs művészete a valódi élet rendetlen és kihívó természetét és a szabálykövetés egyéni megtagadását - írja a cikk, megegyezve, hogy a jövőt előre jelzi az is, hogy az Operaház levette műsoráról a Billy Elliotot, miután több cikkben is azzal támadta a művet a kormánymédia, hogy a homoszexualitást reklámozza. „Orbán új színházi törvénye nemcsak elveiben rossz. Rossz a művészet is, amit majd kitermel” - zárul a cikk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.