Klímavészhelyzet: Kidekorálta a Greenpeace a csütörtöki EU-csúcs épületét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Óriásmolinót feszített ki a Greenpeace arra brüsszeli épületre, ahol a csütörtöki európai uniós csúcsot tartják.  A 27 tagállam vezetőjének találkozóján szó lesz a 2050-es klímasemlegességi célról, amire a Reuters szerint Magyarország, Csehország és Lengyelország is vétóval készül.

Fotó: Magyari Péter

A keleti tagállamok egyrészt el akarják érni, hogy több pénzt kapjanak kibocsátáscsökkentésre, másrészt védeni akarják az atomerőműveket. „Fontos, hogy garanciát kapjunk arra, hogy senki sem fog megállítani minket az atomerőmű-építésben” - mondta Andrej Babis cseh miniszterelnök. „Muszáj elektromos áramot biztosítanunk a lakosságnak és a cégeknek, valamint a fűtéshez is. Ez a prioritás. Semmit sem zárok ki.”

Fotó: Magyari Péter

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be, hogy 100 milliárd euró értékű beruházásra készülnek a környezetvédelem érdekében. Az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) nevű klímacsomag része az is, hogy 2050-ig elérjék a klímasemlegességi célt.  

Magyarország energiaszükségletének harmadát nukleáris energiából fedezi, 15 százalékát pedig szénből. A kormány célja, hogy 2030-ra elérje a szénsemlegességet, amit nukleáris energiával, gázzal, megújulókkal és energiaimporttal pótolna. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó