Az olasz focibajnokság majmos plakátokkal küzd a rasszizmus ellen

sport
2019 december 17., 09:37

Mivel az olasz fociban régóta visszatérő probléma a szurkolói rasszizmus, az első osztályú bajnokság szervezői úgy döntöttek, felveszik vele a harcot. „Nem a rasszizmusra!” jelszóval bele is fogtak egy kampányba, és egy váratlan húzással úgy döntöttek, 

festett arcú majmokat tesznek a plakátokra,amit sokan furcsállnak. Az egyik legnevesebb olasz klub, az AS Roma is tiltakozott a Twitteren, mondván, megértik, hogy a liga szembeszáll a rasszizmussal, de nem gondolják, hogy ez rá a legjobb módszer.

A plakátokat készítő Simone Fugazzotto viszont megvédte az alkotását, mondván:

„Mindannyian majmok vagyunk”.Szerinte egy művész számára nincs fontosabb annál, mint megpróbálni megváltoztatni azt, ahogy az emberek a körülöttük levő dolgokat érzékelik. „Úgy döntöttem, majmokon keresztül beszélek a rasszizmusról, hiszen ők az emberek metaforái” - idézi a BBC Fugazzottót, aki elmondása szerint ott volt a tavalyi Inter-Napoli meccsen, ahol a nápolyiak védőjét, Kalidou Koulibalyt folyamatosan majmozták a lelátóról. 

„Öt-hat éve mindig majmokat festek, és úgy gondoltam, ezzel a munkámmal azt üzenem: mindannyian emberszabásúak vagyunk. A nyugati majmot kék-fehér, az ázsiait pedig mandulaformájú szemekkel ábrázoltam. Középre tettem a fekete majmot, ahonnan minden más ered” - mondta. Szerinte mindez azt üzeni, hogy „nincs különbség, nincs ember vagy majom, mind egyformák vagyunk. Mindannyian majmok vagyunk”.

A Fare nevű diszkriminációellenes csoport azonban kritizálta a műveket, szerintük „abban az országban, ahol a hatóságok hetente kudarcot vallanak a rasszizmus kezelésében, most egy beteg viccnek tűnő kampányt sikerült elindítani”.

Azt írták, az egész a visszafelé fog elsülni, és továbbra is dehumanizálni fogják az afrikai származású embereket. „Itt az ideje, hogy a progresszív klubok hallassák a hangjukat.” 

November elején a Brescia csatára, Mario Balotelli akadt ki a rasszista szurkolókra úgy, hogy közéjük rúgta labdát, és levonult a pályáról.