Nőjogi szervezetek szerint az állam felelős a borzalmas gyerekgyilkosságokért

bűnügy
2019 december 17., 09:56

Közleményben kéri számon az állami intézményrendszert a NANE és a PATENT Egyesület, a két nőjogi szervezet szerint ugyanis megelőzheték lennének a győrihez hasonló, szörnyű gyerekgyilkosságok. 

Vasárnap ugyanis két gyerek holttestét, a közelükben pedig a gyilkosságok után önmagával is végző apjukét találták meg egy lakásban. A rendőrséget a férfi egykori felesége értesítette, miután a volt férjnél láthatáson lévő három gyereke közül csak a legkisebbel tudott beszélni. A férfi nemrég szabadult, az elmúlt éveket börtönben töltötte, mert 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal támadt az alvó feleségére, miközben a három gyerek is a lakásban aludt. Akkor öt évre ítélték, de nem tiltották el a gyerekek láthatásától. 

photo_camera A ház, ahol megtalálták a holttesteket  Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az Index hétfőn arról is írt, hogy a 2016-os gyilkossági kísérlethez tartozó vádiratban egészen részletesen bemutatták az áldozat, a nő felelősségét, aki többször is félrelépett.

„(...) a bíróságok és az igazságügyi pszichológus »szakértő« úgy vélték, a férfi már ártalmatlan: pszichés állapotát rendben találták, és az akkori, adott helyzetre fogták, hogy megpróbálta megölni a gyerekei anyját - a nőnek ugyanis viszonya volt. Mintha a korábbi gyilkossági kísérlet nem mondana el valamit az elkövető értékrendjéről arra vonatkozóan, hogy jogosult-e elvenni egy másik ember életét, ha az nem viselkedik az elvárt módon; mintha ez nem mondana el valamit arról, hogy birtokának tekinti-e az elkövető a partnerét; mintha ez nem mondana el valamit arról, hogy jogosultnak érzi-e magát bosszút állni a sérelmei miatt” - áll a PATENT és a NANE közleményében, ami így folytatódik:

„(...) a szakértők és az ügyben döntéseket hozó intézmények és fenntartójuk, a magyar állam, komoly mulasztásukkal felelősek ezekért a gyilkosságokért. Amennyiben valóban értenének a nők elleni és párkapcsolati erőszakhoz, ismernék az ilyen bűncselekmények elkövetőinek jellemzőit és eszköztárát, és az apák kapcsolattartásra vonatkozó jogai helyett a nők és a gyerekek alapvető emberi jogait és biztonságát kezelnék prioritásként. Soha nem adtak volna nemhogy elvitellel járó, de még felügyelt, sőt, semmilyen kapcsolattartást semennek a férfinak, sem a hozzá hasonló bántalmazóknak”.„Ha értenének hozzá, tudnák, hogy 

ezeknél a férfiaknál az igazságügyi szakértők jellemzően nem fognak viselkedésük megmagyarázására és a kockázatok megállapítására alkalmas pszichés rendellenességeket találni, mert a bántalmazók nem pszichés rendellenességek miatt teszik, amit tesznek (akár van nekik olyan, akár nincs), hanem azért, mert tulajdonuknak tekintik a partnerüket és a gyerekeiket, és ezért jogosultságot éreznek rá, hogy uralkodjanak rajtuk, megbüntessék őket, bosszút álljanak rajtuk.”„Tudnák, hogy a folyamatot és a tényeket, és nem az elkövető általános vagy jelenlegi pszichéjét kell vizsgálat alá vetni. Tudnák, hogy a bántalmazók mesterien manipulálnak, és máshogy viselkednek a hatóságok és szakértők előtt, mint a partnerükkel szemben. Tudnák, hogy az áldozatnak számos oka lehet akár arra is, hogy az elkövető pártját fogja az eljárásokban. Be tudnák azonosítani a veszélyt, és fel tudnák mérni a kockázatot” - írják, majd felajánlják, hogy szívesen segítenek elsajátítani és kidolgozni a megfelelő eljárásrendeket, hogy az elkövetők ne kínozhassák és ölhessék meg „állami felhatalmazással” a nőket és a gyerekeket.

Ezen kívül bátorítják az embereket, hogy

  • kérjék számon az intézményrendszert, hogy „miért szolgáltatja ki a bántalmazottakat és a gyerekeiket az elkövetőknek”, és
  • „számoltassák el az államapparátust arról, hogy pontosan milyen, specifikus, nők elleni és párkapcsolati erőszak felismerésével, jellemzőivel és kezelésével kapcsolatos képzéseket és eljárásrendet alkalmaz most, és melyeket fog bevezetni annak érdekében, hogy több ilyen, teljességgel megelőzhető gyilkosság ne fordulhasson elő”. 

Az érintetteket pedig ara biztatják, hogy

„amikor a bíróság igazságügyi szakértője vizsgálatot rendel el a számukra, akkor kérdezzék meg a bíróságtól, hogy a szakértőnek milyen végzettsége és téma-specifikus képzése igazolja, hogy képes felismerni a bántalmazó viselkedéseit, az áldozataira vonatkozó veszélyességét, fordít-e majd megfelelő figyelmet a bántalmazó korábbi elnyomó, kontrolláló, fenyegető, a gyerekeket elhanyagoló cselekményeinek, és ezt a személyiségrajzába hova fogja majd beilleszteni? Hogy mit tud a szakértő arról, hogy a partnerükre veszélyes bántalmazók a partnerük gyerekeire is veszélyesek? És hogy mindezek megállapítására a bíróság miért nem alkalmas?”Hétfőn Varga Judit igazságügyminiszter bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez az ügyben, viszont politikai haszonszerzési kísérletnek nevezte, amikor Péterfy-Novák Éva számonkérte rajta az isztambuli egyezmény ratifikálását.