Varga Judit anyaként és igazságügyi miniszterként mondja, hogy vizsgálatot kezdeményez a győri gyerekgyilkosság ügyében

POLITIKA
2019 december 16., 20:58
comments 381

„Visszautasítom, hogy két gyermek borzalmas halálát alantas politikai haszonszerzésre akarják felhasználni. Anyaként és igazságügyi miniszterként, mint minden jóérzésű embert, engem is lesújtott a győri gyermekgyilkosság tragikus híre” - írja a Facebookon Varga Judit igazságügyminiszter válaszul Péterfy-Novák Éva írónak, aki nyílt levélben fordult a miniszterhez a vasárnapi győri gyerekgyilkosság miatt, kérve, hogy a kormány tegyen többet a családon belüli erőszak ellen, ratifikálja a többek közt erről is szóló isztambuli egyezményt.

„Szeretném, ha válaszolnál arra, hogy a féléven belül három »családirtás« elegendő indok-e arra, hogy legalább résnyire kinyisd a szemed, hogy átértékeld a lekezelő, lenéző kommunikációdat ezzel kapcsolatban. Szeretném, ha magyarázatot adnál arra, hogy ki a felelős a 2019. december 15-én Győrben elkövetett családirtásért.

Ne maszatolj kérlek, én nem azokat a személyeket keresem, akik engedték a láthatást (nyilván a törvény által megkötött kézzel, akár téves szakértői véleménnyel, amivel kapcsolatban szintúgy tudjuk, mennyire kötött a kezük), mert véleményem szerint »fejétől büdös a hal«.

Azt mondd meg nekem, drága Judit, kedves földim (aki anya, asszony, nő vagy), hogy rajtad kívül kik azok (ha lehet kérnem név szerint), akik úgy vélik, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálása veszélyes a társadalomra, akik szerint többek között a 31. cikk (amit azonnal idézek is, hogy figyelmesen elolvashasd), nem más, mint politikai hiszti.”

Így szólt a miniszternek címzett levél, utalva arra, hogy a Fidesz több magas rangú politikusa, köztük Varga Judit is kikelt az isztambuli egyezmény ellen, politikai hisztinek nevezve az ratifikálásra vonatkozó ellenzéki követeléseket.

Varga Judit a válaszában azt írta, a jelenlegi magyar jogszabályok megfelelnek az isztambuli egyezmény előírásainak is. „Mindez persze nem elégséges, ha ilyen tragédia előfordulhat. Átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezem a felelősség tisztázása érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, a konkrét tragikus esetben mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja.”

Vasárnap egy győri lakásban két gyerek holttestét,a közelükben pedig a gyilkosságok után önmagával is végző apjukét találták meg. A rendőrséget a férfi egykori felesége értesítette, miután a volt férjnél láthatáson lévő három gyereke közül csak a legkisebbel tudott beszélni. A férfi nemrég szabadult, az elmúlt éveket börtönben töltötte, méghozzá amiatt, hogy 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal támadt az alvó feleségére, miközben a három gyerek is a lakásban aludt. Akkor öt évre ítélték, de nem tiltották el a gyerekek láthatásától.

A helyszínre érkező rendőröknek és katasztrófavédelmiseknek az életben maradt legkisebb testvér, a kislány egy másik sajtóhír szerint már az ablakon át megmondta, hogy nem tudja felkelteni a testvéreit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.