Megdőlt a 40,3 fokos napi melegrekord Ausztráliában

Több 444 videó?
Szeretném

Ausztráliában kedden megdőlt a napi melegrekord az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján, és legalább egy napig még hasonló hőség lesz az országban.

A meteorológiai intézet szerint Ausztrália 1910 óta 1  Celsius-fokkal lett melegebb. A melegedés nagy része 1950 óta történt. Valamint az ország 10 legmelegebb nyarából kilencet 2005 óta mértek.  

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján. Szerdán várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén, de azután valószínűleg enyhülés jön. 

Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Kedden a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, várható 47 fokos napi hőmérséklet-maximumával, illetve a délnyugati Oak Valley, 49 fokkal. Egyébként Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd - hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben -, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már pusztítanak a nyugati részen is. (BBC/MTI)