Talán elkezdhet épülni végre a 2014-ben bejelentett pannonhalmi tanuszoda, csak jó sok pénzt kell fizetni Mészáros Lőrincéknek

sport
2019 december 18., 16:33

Orbán Viktor 2013 végén, pár hónappal a 2014-es választás előtt ígérte meg, hogy minden járásban lesz tanuszoda, majd Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és Balog Zoltán akkori erőforrás-miniszter 2015-re ígérte a létesítményeket. Ezt a nyilvánvalóan igen hasznos célt - minden gyereknek legyen lehetősége megtanulni úszni - azonban csak nem sikerül elérni: ahogy nemrég egy összefoglaló cikkben írtuk, azóta 

több új vagy átépített stadiont avattak Magyarországon, mint ahány tanuszodát.

Az októberi közbeszerzési hirdetmények alapján úgy néz ki, megfeneklett a program: már 51 tanuszodában kellene gyerekeknek úszást oktatni, de mindössze 20-at adtak át.

Az egyik ilyen elátkozott tanuszoda a pannonhalmi. 

Látványterv
photo_camera Látványterv Fotó: pannonhalma.hu

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy nyáron már egy államtitkár morgolódott a fideszes megyei lapban, hogy az újabb közbeszerzés is meghiúsult.

„Öt éve vár a térség: 2000 gyerek, összesen 20 ezer ember, a két medencéből álló uszodára” - fogalmazott a Kisalföld, amely arrafelé ritka kritikus hangon ismertette a projekt történetét. „Még 2014 tavaszán jelentették be, hogy épülhet a tanuszoda, de évekig ment a huzavona a forrás és a pályázat kiírása körül. Amikor végre elindult az eljárás, s 2018 tavaszára az alapkőletételt tervezték, már kivitelező nem volt, a két pályázóból az egyiket eleve elutasították, a másik napokkal az aláírás előtt visszalépett. Sajnos ezzel csúnyán megcsúszott a projekt.” Aztán 2019 májusában a második közbeszerzést is „érvénytelenné nyilvánították, mert a két pályázó ajánlata túllépte a megállapított keretet” A beruházó hivatalos közlése szerint az ajánlatkérő kikötötte a felhívásában, hogy „a tartalékkerettel számított nettó 699.999.999 forint teljes vállalkozói díjnál magasabb ellenértéket tartalmazó ajánlatot érvénytelennek fogja nyilvánítani”. 

Látványterv
photo_camera Látványterv Fotó: pannonhalma.hu

Ez így is lett - írta a Kisalföld, majd hozzátette: „Úgy tudjuk, hogy a mostani, legújabb pályázatot felülről limitált összegkeret nélkül írták ki.”

Ezen a ponton jött Mészáros Lőrinc cégcsoportja, aki az előző körös, már jóval megemelt árnál is sokkal drágábban, 851 millióért építheti a tanuszodát.

A Mészáros-féle Opus Global Nyrt. közleménye szerint a közvetlen tulajdonában álló Euro Generál Építő és Szolgáltató Kft. nyerte az állami BMSK Zrt pályázatát. A projekt végleges összértékét nettó 851,39 millió forintban határozták meg - írja az MTI.

A nyertessel kötött szerződés csak akkor lép hatályba, ha a kormány dönt a magasépítési beruházás megvalósításáról.