Budapest semmiképp nem fogja állni a Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárd forintot

Budapest
2019 december 19., 06:54

A Népszava információi szerint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatban az az elvi döntés született meg, hogy Budapest semmiképp nem fogja kifizetni az állatkertbe tervezett Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárd forintot. 

A lap cikke kitér arra is, hogy ez részben elvi, részben gyakorlati döntés, hiszen nincs is ennyi felesleges pénze a fővárosnak. 

A Biodóm névre épület amúgy gyakorlatilag már szerkezetkész, de az eredetileg 16 milliárd forintosra tervezett beruházás az elmúlt években rendkívül megdrágult, ma már 63 milliárd forint lenne a végösszeg, és ebből 20 milliárd forint hiányzik. A Biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) projektje, eddig a kormány finanszírozta a központi költségvetésből, de a felső határt 43,7 milliárd forintban húzták meg. 

A lap ezenkívül városházi forrásokból úgy értesült, hogy becsléseik szerint a Biodóm havi fenntartási költsége egymilliárd forint körül alakulna, amire szintén nincs pénze a városnak. 

Az Index szerdán írt arról, hogy Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója egy bejáráson azt mondta a sajtónak, hogy sok bizonytalanság van a projekt körül, és két dolgot nem tudni még: hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi a kiadás. De szerinte a hasonló fedett állatparkok nagyon népszerűek a világban, így sok látogatót vonzhatnak, melyből fedezni lehetne a költségeket. 

Azaz van most Budapesten egy eddig több mint 40 milliárd forintot felemésztő gömbszerűség, aminek egyelőre nem ismerni a sorsát. 

Hogy az egész Biodóm amúgy mire szolgálna, az egy nagyon jogos kérdés persze, de mint korábban megmutattuk, egyáltalán nem könnyű rá válaszolni