"Az Egyesült Államok keservesen megfizet, ha bírálni merészeli Észak-Koreát az emberi jogok helyzete miatt"

külföld
2019 december 21., 07:10
comments 52

Az Egyesült Államok keservesen megfizet, ha bírálni merészeli az észak-koreai kormányzatot az emberi jogok helyzete miatt - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség a phenjani külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva szombaton.

Az illetékes szerint Washington „rosszindulatú szavai"”mindössze a feszültség fokozását szolgálják a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ Közgyűlése szerdán elfogadott határozatában elítélte a kommunista állam hosszan tartó és folyamatos emberi jogi jogsértéseit. A dokumentumot több tucat ország, köztük az Egyesült Államok terjesztette elő a világszervezet testületében. Észak-Korea ENSZ-nagykövete elutasította a határozatban foglaltakat.

Ez az első észak-koreai külügyi nyilatkozat, mióta Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja hétfőn sürgette a phenjani vezetést, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Az amerikai diplomata egyben arról is beszélt, hogy Washington nem fogadja el az Észak-Korea által év végéig szabott határidőt a nukleáris programjáról szóló tárgyalások újraindításához. Az amerikai tisztségviselő nyilatkozatára azonban eddig nem érkezet válasz Phenjanból.

Phenjan ismételten arra szólította fel Washingtont, hogy hagyjon fel „ellenséges politikájával” a tárgyalások folytatása előtt.

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről folyó tárgyalások azóta nem haladtak előre, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februári találkozója eredménytelenül zárult. Kim, aki tavaly egyoldalúan függesztette fel a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétakísérleteket, nem zárta ki, hogy Észak-Korea „új útra lép”, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a Phenjan elleni szankciókkal és nyomással. Észak-Korea május óta 13 alkalommal végzett kísérleteket ballisztikus és tüzérségi rakétákkal, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra, és kilátásba helyzete a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.