Macron a sztrájkok miatt lemond az elnöki nyugdíjáról

A hétvégén 42. születésnapját ünneplő Emmanuel Macron kész feladni a saját nyugdíját, hogy csitítsa a politikusok privilégiumai miatt elszabadult indulatokat, miközben a francia közlekedési dolgozók harmadik hete sztrájkolnak és tüntetnek a tervezett nyugdíjreform miatt, a karácsonyi közlekedést is nehezítve.

Macron 50 év után az első francia államfő, aki a szimbolikus gesztussal lemond a volt elnökök távozása után kortól és vagyoni helyzettől független, havonta járó 6000 eurós nyugdíjról, és el sem foglalja majd a helyét a franciaországi alkotmánybíróságban, ahol a volt elnököknek életük végéig jár egy hely és hozzá havi 13 500 euró.

Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A példamutatásra azért is lehet szükség, mert az elmúlt hetekben a tüntetéseken egyre inkább az elnököt támadták, karikatúrákon királyként ábrázolva őt. Édouard Philippe miniszterelnök azt ígérte, az új nyugdíjrendszerben a politikusok privilégiumait megszüntetik, és úgy kezelik őket is, mint az átlagembereket. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó