Macron a sztrájkok miatt lemond az elnöki nyugdíjáról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A hétvégén 42. születésnapját ünneplő Emmanuel Macron kész feladni a saját nyugdíját, hogy csitítsa a politikusok privilégiumai miatt elszabadult indulatokat, miközben a francia közlekedési dolgozók harmadik hete sztrájkolnak és tüntetnek a tervezett nyugdíjreform miatt, a karácsonyi közlekedést is nehezítve.

Macron 50 év után az első francia államfő, aki a szimbolikus gesztussal lemond a volt elnökök távozása után kortól és vagyoni helyzettől független, havonta járó 6000 eurós nyugdíjról, és el sem foglalja majd a helyét a franciaországi alkotmánybíróságban, ahol a volt elnököknek életük végéig jár egy hely és hozzá havi 13 500 euró.

Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A példamutatásra azért is lehet szükség, mert az elmúlt hetekben a tüntetéseken egyre inkább az elnököt támadták, karikatúrákon királyként ábrázolva őt. Édouard Philippe miniszterelnök azt ígérte, az új nyugdíjrendszerben a politikusok privilégiumait megszüntetik, és úgy kezelik őket is, mint az átlagembereket. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó