A török alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a Wikipédia betiltása sérti a szólásszabadságot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A török alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a Wikipédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot. Az Anadolu török hírügynökség szerint a döntés elősegíti azt, hogy az online enciklopédia újra elérhető legyen Törökországban.

A török kormány 2017 áprilisában tiltotta le a Wikipédiához való hozzáférést „nemzetbiztonsági aggályokra” hivatkozva. A tilalmat azért rendelték el, mert az oldalon olyan bejegyzések szerepeltek, amik terrorszervezetekkel való kapcsolatokkal vádolták Törökországot.

Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója 2019. május 16-án.Fotó: Martin Bureau/AFP

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Foundation nevű non-profit alapítvány 2017 májusában nyújtotta be a fellebbezését az alkotmánybírósághoz. Az alapítvány az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé is beterjesztette a Törökországgal szembeni keresetet idén májusban. A Wikimedia szerint a török kormánynak január 10-ig kell benyújtania válaszát az EJEB-hez. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér