Emmi: A független színházak működési támogatása változatlanul biztosított

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A hvg.hu írta meg, hogy mégsem jár működési támogatás a független színházaknak, azaz végül a kormány eredeti tervei valósulnak meg, ugyanis hétfő éjjel módosították a rendeletet, ami teljesen kivéreztetheti a független színházakat. Így csak „szakmai programmegvalósításra” lehet pályázni, működési költségre nem, az előadó-művészeti törvényből ugyanakkor nem törölték a működési támogatás lehetőségét. Bár a törvény szerint a minisztérium nem tagadhatná meg a támogatást, ez a rendeletmódosítás a cikk szerint eszközt ad a kezébe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rövid közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, amiben azt állítja: „Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.”

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó