Kb. 20 kg mikroműanyagot fogyaszt el egy ember az élete során

Hulladék
2019 december 31., 15:14

Nagyjából 20 kilogrammnyi mikroműanyagot fogyaszt el egy ember az élete során – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából, aminek az eredményeihez a Reuters hírügynökség szemléltető ábrákat készített.

Az elmúlt 50 évben drasztikusan megnőtt a műanyagtermelés, ami az olcsó, eldobható termékek széleskörű használatához vezetett. Ezek az egyszer használatos műanyagok pusztító hatással vannak a környezetre, elárasztják a tengerpartokat, megfullasztják a tengeri élővilágot. Ezek a műanyagok nem biológiailag lebomlók, hanem apró részecskékre darabolódnak fel, és eljutnak mindenhová, beleértve a táplálékláncot is.

Egy hét alatt egy ember egy műanyagflakon kupakjának megfelelő mennyiségű (kb. 5 gramm) műanyagot fogyaszt el, főleg a vízivás és az olyan ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amiket általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztanak.

Így egy hónap alatt kb. 21 gramm, egy évtized során akár 2,5 kg mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe.

Egy emberélet alatt ez kb. 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagyméretű kukának megfelelő mennyiség.

photo_camera Egy ilyen kuka kb. 10 kg.

A kutatók szerint egyelőre nem tudni, hogy ezeknek a mikro- és nanoműanyagoknak az elfogyasztása milyen hatással van az emberi egészségre. „Annyit tudunk, hogy ezek bekerülnek a szervezetünkbe és fennáll a lehetősége, hogy mérgezést okoznak. Ez pedig kétség kívül okot ad az aggodalomra” – mondta Thava Palanisami, az ausztráliai Newcastle Egyetem munkatársa, aki részt vett a WWF tanulmányának elkészítésében. (MTI)