A török parlament megszavazta, hogy az ország katonákat küldjön Líbiába

külföld
2020 január 02., 16:14

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába az ENSZ által is elismert kormány támogatására.

A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Khalífa Haftar tábornok csapatai támadják, és azt állítják, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját. Haftar csapatai Egyiptomtól, az Egyesült Arab Emírségektől, Szaúd-Arábiától, Szudántól, Jordániától és Franciaországtól kaptak támogatást, igaz, mióta az ENSZ a Tripoli székhelyű kormányt ismerte el Líbia uraként, nyilvánosan csak Egyiptom és az Emírségek áll ki Haftar mellett. Ettől függetlenül az orosz-török viszonyra komoly árnyékot vethet a törökök líbiai beavatkozása.

A török parlament egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom szavazta meg, a szociáldemokrata, centrista és baloldali ellenzék elutasította. A szavazati arány 325:184 volt. (MTI, Reuters)