Az amerikai elnök figyelmeztette a török elnököt, hogy veszélyes dolog katonákat küldeni egy másik országba

Több 444 videó?
Szeretném

Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette Recep Tayyip Erdogan török államfőt arra, milyen veszélyekkel járna „a külföldi beavatkozás” Líbiában - közölte a Fehér Ház csütörtökön, miután az amerikai és a török államfő telefonon egyeztetett egymással.

A telefonbeszélgetést azt követően folytatták le, hogy Ankarában a képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A török parlament egy évre adott felhatalmazást az esetleges líbiai katonai beavatkozáshoz.

„A két vezető kétoldalú és regionális kérdéseket vitatott meg. Trump elnök kiemelte, hogy a külföldi beavatkozás bonyolítaná a helyzetet Líbiában” - olvasható az amerikai elnöki hivatal közleményében.

Füst emelkedik Tripoli repterének környékéről (2014-es kép)Fotó: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA

Elemzők szerint Líbia az elmúlt hónapokban a térség befolyásos hatalmainak küzdőterévé vált, és a harc feltételezhetően a líbiai olajvagyon ellenőrzéséért folyik. Az egyik oldalon Törökország és Katar áll, amely támogatja a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormányt, a másik oldalon Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom az egységkormány ellen harcoló Khalifa Haftár tábornok erőit pártfogolja. A helyzetet bonyolítja, hogy Haftár mellett áll ki Oroszország is.
Az Egyesült Államoknak a konfliktus mindkét oldalán álló szereplők között van szövetségese.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Erdogan megvitatta a diplomácia fontosságát a regionális kérdések megoldásában.

Ennek keretében kitértek szíriai helyzetre, elsősorban az Idlíb tartományban erősödő feszültségre is. Szerdán ugyanis a szíriai hadsereg idlíbi rakétatámadásai egy menekülttábort is értek, ahol nyolc ember életét vesztette. Az amerikai és a török államfő a washingtoni közlés szerint egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget, és meg kell védeni a civil lakosságot. (MTI)