Az amerikai elnök figyelmeztette a török elnököt, hogy veszélyes dolog katonákat küldeni egy másik országba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette Recep Tayyip Erdogan török államfőt arra, milyen veszélyekkel járna „a külföldi beavatkozás” Líbiában - közölte a Fehér Ház csütörtökön, miután az amerikai és a török államfő telefonon egyeztetett egymással.

A telefonbeszélgetést azt követően folytatták le, hogy Ankarában a képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A török parlament egy évre adott felhatalmazást az esetleges líbiai katonai beavatkozáshoz.

„A két vezető kétoldalú és regionális kérdéseket vitatott meg. Trump elnök kiemelte, hogy a külföldi beavatkozás bonyolítaná a helyzetet Líbiában” - olvasható az amerikai elnöki hivatal közleményében.

Füst emelkedik Tripoli repterének környékéről (2014-es kép)Fotó: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA

Elemzők szerint Líbia az elmúlt hónapokban a térség befolyásos hatalmainak küzdőterévé vált, és a harc feltételezhetően a líbiai olajvagyon ellenőrzéséért folyik. Az egyik oldalon Törökország és Katar áll, amely támogatja a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormányt, a másik oldalon Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom az egységkormány ellen harcoló Khalifa Haftár tábornok erőit pártfogolja. A helyzetet bonyolítja, hogy Haftár mellett áll ki Oroszország is.
Az Egyesült Államoknak a konfliktus mindkét oldalán álló szereplők között van szövetségese.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Erdogan megvitatta a diplomácia fontosságát a regionális kérdések megoldásában.

Ennek keretében kitértek szíriai helyzetre, elsősorban az Idlíb tartományban erősödő feszültségre is. Szerdán ugyanis a szíriai hadsereg idlíbi rakétatámadásai egy menekülttábort is értek, ahol nyolc ember életét vesztette. Az amerikai és a török államfő a washingtoni közlés szerint egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget, és meg kell védeni a civil lakosságot. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó