Egy új tanulmány szerint aki kulturálódik, tovább él

tudomány
2020 január 02., 18:30

A rendszeres kultúrafogyasztók tovább élnek. Legalábbis ez a következtetése egy új kutatásnak, ami a British Medical Journal című orvostudományi szaklapban jelent meg. A felmérésben 6710 , 50 éves vagy annál idősebb felnőtt szerepelt, és az adatok szerint azok, akik operába, színházba, kiállításokra és múzeumba jártak évente 1 vagy 2 alkalommal, 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás 14 éve alatt, akik pedig havonta vagy 1-2 havonta jártak, azoknál 31 százalék volt ugyanez az arány.

Persze könnyű lenne elhessegetni ezt azzal, hogy úgyis a jobb helyzetben lévők járnak ilyen helyekre, ők meg eleve tovább élnek, a tanulmány szerint a kultúrafogyasztással összefüggésben megnőtt túlélési arány független minden más anyagi, szociális vagy egészségi változótól.

A tanulmány készítői szerint a kultúrafogyasztás pozitív hatása az agy frissen tartásán alapul, ami különösen fontos a kutatásban résztvevők életkorában. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy az operába jár valaki, olvas vagy filmet néz, a legfontosabb, hogy az ember foglalkoztassa az agyát. (Inc)