Egy új tanulmány szerint aki kulturálódik, tovább él

A rendszeres kultúrafogyasztók tovább élnek. Legalábbis ez a következtetése egy új kutatásnak, ami a British Medical Journal című orvostudományi szaklapban jelent meg. A felmérésben 6710 , 50 éves vagy annál idősebb felnőtt szerepelt, és az adatok szerint azok, akik operába, színházba, kiállításokra és múzeumba jártak évente 1 vagy 2 alkalommal, 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás 14 éve alatt, akik pedig havonta vagy 1-2 havonta jártak, azoknál 31 százalék volt ugyanez az arány.

Persze könnyű lenne elhessegetni ezt azzal, hogy úgyis a jobb helyzetben lévők járnak ilyen helyekre, ők meg eleve tovább élnek, a tanulmány szerint a kultúrafogyasztással összefüggésben megnőtt túlélési arány független minden más anyagi, szociális vagy egészségi változótól.

A tanulmány készítői szerint a kultúrafogyasztás pozitív hatása az agy frissen tartásán alapul, ami különösen fontos a kutatásban résztvevők életkorában. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy az operába jár valaki, olvas vagy filmet néz, a legfontosabb, hogy az ember foglalkoztassa az agyát. (Inc)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér