Irán máris megnevezte a megyilkolt Szulejmani utódját

külföld
2020 január 03., 10:03

Nem várt sokáig az iráni vezetés nagyhatalmú és meg nagyobb befolyású kémvezére, a csütörtök este Bagdadban meggyilkolt Kasszem Szulejmani utódjának megnevezésével. Az iráni felső vezetés eddigi helyettesét, Eszmail Kaánit nevezte ki a Kudsz, az Iráni Forradalmi Gárda különleges erőinek vezetésével.

link Forrás

Kaáni maga is a Kudsz veteránja. Az iráni kémeket figyelő vsquds.info weboldalon található rövid életrajza szerint 1982-ben csatlakozott az Iráni Forradalmi Gárdához (IRCG). Harcolt és meg is sebesült az irak-iráni háborúban, melynek végén már az IRCG egyik elit dandárját, a Naszrt vezette. 1992-ben részt vett a Mashad környékén kirobbant lázadások leverésében.

A honlap szerint Kaánit valamikor a kilencvenes évek közepén nevezték ki a Kudsz Afganisztánért és Pakisztánért felelős részlegének az élére. Ő irányította tehát az iráni ügynököket a térségben, ezzel párhuzamosan a Kudsz információbiztonsági részlegét is vezette.

Kaáni a keményvonalasokhoz tartozik, 1999-ben egyike volt annak a 24 IRCG-vezetőnek, akik levélben bírálták az akkori, reformer elnököt, Hatamit, amiért nem lépett fel kellő erővel a tiltakozó diákok ellen. Ő és társai sokkal erőszakosabb fellépést követeltek.

Kaáni 2006 óta volt Szulejmani helyettese a Kudsz élén. Feladatai közé tartozott a különleges alakulat akcióinak ellenőrzése, illetve a külföldi, Irán-barát milíciák pénzelése és felfegyverzése. Emiatt neve már évek óta szerepel az amerikaiak szankciólistáin. (Via AFP, Vsquds)