Kabalából majdnem felrobbantotta a repülőgépet

külföld
2020 január 03., 06:09

17200 dollárra (kb. ötmillió forintra) bírságoltak egy kínai légiutast, aki kabalából pénzérméket dobált felszállás előtt a gép hajtóművébe. Ami elég nagy baromság: hiába apró egy pénzérme, a kemény fém pllanatok alatt komoly károkat képes okozni a hajtómű lapátjaiban, a leszakadó törmelék pedig akár fel is robbanthatja a motort.

A 28 éves kínai férfi életében először repült, és a kínai babonáknak megfelelően a pénzérmék dobálásával akarta garantálni a Lucky Airlines járatának biztonságát.

Mint már említettem, ez kontraproduktív ötlet volt, még ha szerencsére a tragédiát sikerült is elkerülni, mert a gép kezelőszemélyzetének szemet szúrtak a hajtómű környékén elszórt pénzek. A gépet nem engedték felszállni.

Lu Chao, a 28 éves férfi beismerte tettét, amit még 2019 februárjában követett el. Bírósági tárgyalását júliusban tartották, de az eset részleteit csak most hozták nyilvánosságra. Miután minden utast le kellett szállítani a gépről, Lút őrizetbe vették és tíz napra letartóztatták. Végül a közrend megzavarásával vádolták meg, de egy polgári perben ötmillió forintnyi kártérítésre kötelezték.

Lu a tárgyalásán azzal érvelt, hogy a légitársaságoknak külön figyelmeztetniük kéne az utasokat arra, hogy ne dobáljanak fémtárgyakat a hajtóműbe. Amilyen hülyén hangzik ez, annyira jogos felvetés, legalábbis a babonás kínaiak viszonylag nagy rendszerességgel tesznek tönkre repülőket azzal, hogy pénzérméket dobálnak a hajtóművükbe. (Via BBC)