Karácsony válaszolt Ádernek: nem retorikai fogás a klímavészhelyzet

POLITIKA
2020 január 05., 13:22

A Facebookon válaszolt Karácsony Gergely főpolgármester Áder Jánosnak, miután a köztársasági elnök egy vasárnap reggeli rádióinterjúban arról beszélt, politikai retorikai fogásnak tartja, hogy Budapesten klímavészhelyzetet hirdettek.

Karácsony azzal kezdi bejegyzését, hogy nem először van az a zavarba ejtő érzése, hogy „valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap”. A főpolgármester szerint politikai retorikai fogásnak nevezni a klímavészhelyzet kihirdetését egy furcsa megközelítés „egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől”. 

link Forrás

Mint Karácsony leírta, jelenleg  több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet, és ezek a döntések már több mint 800 millió embert érintenek. Épp azért büszkre arra, hogy sok évnyi semmittevés után Budapest is beállt a sorba. 

„Nagy hiba tehát bagatellizálni az ügyet, amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek. Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van.” – zárja Karácsony.