A NOB a súlyemelők botránya után azt követeli, hogy doppinggyanúba keveredettek ne vehessenek részt az olimpián

sport
2020 január 06., 16:17

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felszólította a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), hogy tisztázza magát az ARD német közszolgálati televíziós csatorna dokumentumfilmjében elhangzott komoly és aggasztó vádak alól, a doppinggyanúba keveredettek pedig ne vehessenek részt az olimpián.

A német köztévé riportja alapján

  • 5,5 millió dollárnak tűnt nyoma az Aján Tamás vezette sportszövetségben;
  • a szövetség által preferált magyar doppingellenőrök pedig a moldáv súlyemelő válogatott orvosa szerint kenőpénz ellenében manipulált doppingmintákat is elfogadtak.

A NOB közölte, a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős. „A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer és mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben” - áll a NOB közleményében.

Dr. Aján Tamást kitünteti Moldova államfője (Fotó: IWF)
photo_camera Dr. Aján Tamást kitünteti Moldova államfője  Fotó: Nemzetközi Súlyemelő Szövetség

A világszervezet ugyanakkor visszautasította a "Titkos dopping - az emelők ura" című filmben elhangzott állítást, amely szerint a NOB is birtokában van a legtöbb olyan dokumentumnak, amelyeken a műsor alapszik.

A NOB egyúttal közölte, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.    

Gulnoi Rattikan
photo_camera Gulnoi Rattikan Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Eszerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszél a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. (MTI)