Egy kiszivárgott levél szerint az amerikai hadsereg felkészül az iraki kivonulásra

külföld
2020 január 06., 21:07

A Reutershez eljutott egy levél, ami szerint az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció hétfőn bejelentette, hogy felkészül az iraki kivonulásra, és következő napokban és hetekben újrapozicionálja erőit. A levél hangsúlyozza, hogy az amerikaiak tiszteletben tartják az irakiak szuverén döntését, amivel elrendelik a távozásukat.

A levelet az amerikai csapatok parancsnoka írta az iraki védelmi minisztériumnak egy nappal azután, hogy az iraki parlament megszavazott egy határozatot, amely felszólítja a külföldi haderőket, hogy hagyják el az ország területét. Ezzel reagáltak arra, hogy az Egyesült Államok Irakban, a bagdadi reptér közelében gyilkolta meg Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit. A levél valódiságát egy iraki katonai forrás is megerősítette a Reutersnek. Ugyanakkor a Pentagon szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy a levél eredeti. Mark Esper védelmi miniszter szerint még nincs döntés a kivonulásról.

photo_camera Fotó: SAFIN HAMED/AFP

A magyar csapatok is ennek a koalíciónak a részeként állomásoznak Irak területén, hétfőn a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a magyar katonák a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett továbbra is végzik a részükre meghatározott feladatokat. A magyar parlament egyébként decemberben fogadott el egy határozatot, amivel 2021. december 31-ig meghosszabbította az Irakban állomásozó 200 fős magyar kontingens mandátumát.