Egy kiszivárgott levél szerint az amerikai hadsereg felkészül az iraki kivonulásra

A Reutershez eljutott egy levél, ami szerint az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció hétfőn bejelentette, hogy felkészül az iraki kivonulásra, és következő napokban és hetekben újrapozicionálja erőit. A levél hangsúlyozza, hogy az amerikaiak tiszteletben tartják az irakiak szuverén döntését, amivel elrendelik a távozásukat. 

A levelet az amerikai csapatok parancsnoka írta az iraki védelmi minisztériumnak egy nappal azután, hogy az iraki parlament megszavazott egy határozatot, amely felszólítja a külföldi haderőket, hogy hagyják el az ország területét. Ezzel reagáltak arra, hogy az Egyesült Államok Irakban, a bagdadi reptér közelében gyilkolta meg Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit. A levél valódiságát egy iraki katonai forrás is megerősítette a Reutersnek. Ugyanakkor a Pentagon szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy a levél eredeti. Mark Esper védelmi miniszter szerint még nincs döntés a kivonulásról. 

Fotó: SAFIN HAMED/AFP

A magyar csapatok is ennek a koalíciónak a részeként állomásoznak Irak területén, hétfőn a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a magyar katonák a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett továbbra is végzik a részükre meghatározott feladatokat. A magyar parlament egyébként decemberben fogadott el egy határozatot, amivel 2021. december 31-ig meghosszabbította az Irakban állomásozó 200 fős magyar kontingens mandátumát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó