Az iraki parlament az amerikai katonák hazaküldéséről szavazott

Az iraki parlament képviselői megszavaztak egy határozatot, amely felszólítja a külföldi haderőket, hogy hagyják el az ország területét. Egyben a bagdadi parlament úgy rendelkezett, hogy a jövőben külföldi haderők nem használhatják az ország területét semmiféle akcióra, beleértve az ország légterét is, írja a BBC

Az Egyesült Államoknak mintegy ötezer katonája van az országban, a legtöbben tanácsadóként, illetve az iraki haderők kiképzőiként vannak jellen.

Ez egy nem kötelező érvényű határozat, amit azután fogadott el a parlament, hogy az ország miniszterelnöke, Adel Abdul Mahdi beszédében a külföldi haderők kivonulását sürgette. 

A lépésre azután került sor, hogy az Egyesült Államok Irakban, a bagdadi reptér közelében gyilkolta meg Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit. A célzott dróntámadásról pedig nem értesítették előre az iraki kormányt sem, komoly felháborodást okozva ezzel. Az iraki parlament határozata egyben felszólítja a kormányt, hogy mondja fel azt a négy évvel ezelőtti megállapodást az amerikaiakkal, melynek értelmében amerikai katonák érkezhettek az országba, hogy az ISIS ellen harcoljanak. A határozatot támogatták az iraki parlament síita tagjai, míg a szunnita és kurd képviselők többsége nem vett részt a szavazáson.

Közben az az amerikaiak vezette, nemzetközi koalíció, amelyik az Iszlám Állam ellen küzdött, szintén bejelentette, hogy felfüggesztik a tevékenységüket, hogy a haderőik az amerikai és brit személyek és katonák védelmét tudják ellátni a közel-keleti bázisokon. 

Az elmúlt napokban több elemzés is felvetette, hogy a Szulejmani elleni merénylet után nagyon nehéz lesz folytatni az ISIS maradékai elleni harcot. A koalíció képviselői mindenesetre remélik, hogy csak átmeneti megakadásról van szó, és hamarosan folytathatják a hadműveleteket. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó