Felfüggesztett börtönbüntetést kér az ügyészség Gulyás Mártonra, mert festéket öntött az ÁSZ székházára

POLITIKA
2020 január 06., 09:20

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség Gulyás Márton, aktivista és társai ellen, amiért 2018-ban festékkel rongálták meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületét

Gulyás Márton az ÁSZ homlokzatát keni össze.
photo_camera Gulyás Márton az ÁSZ homlokzatát keni össze. Fotó: Halász Júlia / 444

Először egy ember ellen tettek feljelentést garázdaság miatt a rendőrségen, de a rendőrség elutasította a feljelentést, mert szerintük a tett csak szabálysértésnek minősült. Végül a szabálysértési ügy átkerült az ügyészséghez, akik megállapították, hogy rongálás történhetett, ugyanis az ÁSZ épülete műemléknek számít. A vád szerint az épületben okozott károk a 3,2 millió forintot is meghaladják. (Az ÁSZ korábban még hatmilliós kárt említett.)

Az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság tárgyalás nélkül indítványozzon az elkövetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társaira pedig pénzbírságot szabjon ki.   

Gulyás Márton és tíz társa az akcióval az ellen tiltakozott, hogy a pénzügyi felügyeleti szerv bírságot szabott ki több ellenzéki pártra épp a választási kampány előtt. A Jobbik kapta a legdurvább büntetést, 331 millió forintos bírságot, tiltott pártfinanszírozás és piaci ár alatt kapott plakáthelyek miatt. A többi ellenzéki párt piaci áron aluli irodabérlés miatt kapott kisebb büntetéseket.