Az ÁSZ szerint több mint 6 millió forintba kerül a Gulyás Mártonék narancssárga festéke miatt okozott kár helyreállítása

2018 május 28., hétfő 7:43

Márciusban rendelt el nyomozást rongálás bűntette miatt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség, mert január 17-én a Közös Ország Mozgalom aktivistái Gulyás Mártonnal az élen rendőrök jelenlétében narancssárga festékkel festették le az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai központjának épületét, így tiltakozva az ellen, hogy az ÁSZ a fideszes hatalom érdekeinek megfelelően bünteti az ellenzéket.

Az ÁSZ most közölte: több mint 6 millió forintba kerül a megrongált székház helyreállítása.

Az ÁSZ szerint a károk helyreállítása hétfőn kezdődött el. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a vandál támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt, és az ügyben megtették a szükséges jogi lépéseket.

Mint írják, az ÁSZ munkatársai a „támadás” után azonnal elkezdték a kármentést, nekiláttak a festék gyors eltávolításának, de ez nem sikerült teljesen. „A porózus szerkezetű, antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott” – írják.

Fotó: aszhirportal.hu

Az ÁSZ szakvéleményeket és ajánlatokat kért be a kár pontos megállapítására, és egyeztetett az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal a helyreállításról. Arra jutottak, hogy az okozott kár kijavításának teljes költsége 6 096 899 Ft, amibe beletartozik a homlokzati kőburkolat tisztítása, a vakolt felületek javítása és festése, és az épület állványozása.

Az ÁSZ székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó 7 koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

Tavaly Gulyás Mártonék a Sándor-palota előtt dobtak el festéket, abból a közmédia csinált súlyos botrányt, hatalmas teher alatt dolgozó munkásokat ábrázolva.